Kardiológia

„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” (Antoine de Saint-Exupéry)

Mit nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó kardiológiai magánrendelésünk?

Civilizációs betegség

A szív- és érrendszeri betegségeket civilizációs kórnak is nevezik a szakemberek, hiszen a megváltozott életmód miatt főként a fejlett országokban szedi áldozatait. A szívet és a koszorúereket megtámadó betegségeknek több csoportja ismeretes, közéjük tartozik a szívkoszorúér megbetegedése, a magas vérnyomás és az infarktus. A koszorúér betegsége pedig négy tünetcsoport formájában jelenhet meg, legfőbb következménye az angina pectoris, a szív-izominfarktus, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál.

Helytelen életmód

Ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei mondják, a szív- és érrendszeri betegségek kiváltó oka elsődlegesen az életmódban keresendő. Azzal függ össze, hogy dohányzik-e az illető, a dohányzás ugyanis érszűkítő hatású, valamint összefügg az egészségtelen táplálkozással, a stresszel, a mozgáshiánnyal és azzal, hogy a helytelen életmód hatására az embernek magassá vált-e a vér zsírszintje, a vérnyomása és cukorbeteg lett-e. Az a legveszélyesebb, hogy a betegség nagyon sokáig tünetmentesen zajlik a szervezetben, majd egyszer csak a kór átbillen egy fázison, és megjelennek a tünetek: fellép a mellkasi-szívtáji fájdalom vagy akár maga az infarktus.

Az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgásszegény életmód olyan rizikófaktorok, melyekre hatással lehetünk, odafigyeléssel, életmódváltással csökkenthetjük a koszorúér-betegség és ezáltal a szívinfarktus kockázatát is.

A legfőbb halálok: évente 60-70 ezer ember veszíti életét

Évtizedek óta a szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg a legtöbb ember Magyarországon, annyian, mint amennyiben az összes más okokból bekövetkező halálozásban együttesen. Vagyis évente 60-70 ezer ember veszíti el életét hazánkban ebben a betegségben. Ezen belül koszorúér megbetegedésben, azaz az általa okozott infarktusban 25-30 ezren halnak meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az erősebb nem képviselőit fiatalabb korban sokkal nagyobb mértékben érintik a szívbetegségek, mint a nőket, ugyanakkor a 65 évnél idősebbek körében már többen vannak a gyengébb nem képviselői. Ugyanis a menopauza megemeli a nők koleszterinszintjét, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Egyetlen szívünk van, ezért nem mindegy, hogy milyen kardiológiai ellátást választunk! Fontos szempont az idő és a szakértelem. Ha a rizikófaktorok valamelyike érint bennünket vagy a családban már fordult elő koszorúér-betegség, akkor 45-50 éves kor környékén már érdemes évente kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni.

Kardiológiai magánrendelés Budapesten a II. kerületi Medve Medical Egészségközpontban

A Medve Medical kardiológiai szakrendelésén – Budapest II. kerületében található egészségközpontunkban 32 féle szakrendelés közül lehet választani – a vizsgálatokat a legkorszerűbb számítógépes eszközökkel végzik. A beteg anamnézisét (kórelőzményét) a kardiológus szakorvos egy órán keresztül – szemben az állami rendelések időhiányos, a nagy betegszám miatti kapkodó, és sokszor pár perc alatt elvégzett – a legteljesebb alapossággal és odafigyeléssel készíti el. Kardiológiai magánrendelésünk másik nagy előnye, hogy a betegnek nem kell órákat várnia, esetleg szabadságot kivennie, hogy szakorvoshoz kerüljön: egyeztetett időpontra érkezik, vagyis a kényszerű várakozás idejét felváltja a hatékony szakorvosi ellátás!

Milyen betegségek esetén nyújt megoldást a szolgáltatás?

Minden esetben, amikor olyan panasza van, amit szív- és érrendszeri problémának valószínűsít. Emellett mindenképp javasoljuk, hogy jelenjen meg éves szűrővizsgálaton, amennyiben bármilyen hajlamosító, kockázati tényező lép fel, mint:

 • a családban előfordult már koszorúér betegség
 • Ön rendszeresen dohányzik
 • magas a koleszterinszintje
 • magas a vérnyomása
 • cukorbetegséget diagnosztizáltak Önnél korábban.

Veleszületett és szerzett szív- és érrendszeri betegségeknél gyógyítási céllal, kockázati tényezők meglétekor diagnosztikai, prevenciós céllal keressék fel magán kardiológusunkat.

Jellemző betegségek:

 • A tüdőverőér szájadékának szűkülete (Pulmonalis stenosis)
 • Az aortaszoros szűkülete (Aortaisthmus-stenosis)
 • Bal-jobb átfolyással (shunt)-tel járó veleszületett szívhibák
 • Jobb-bal átfolyással (shunt)-tel járó veleszületett szívhibák
 • Szívelégtelenség
 • A szívizom elfajulásai (Cardiomyopathiák)
 • Szívtágulattal járó szívizomelfajulás (Dilatatív kardiomiopátia)
 • Szívizomgyulladás (Myocarditis)
 • Szívburokgyulladás (Pericarditis)
 • Koszorúér-betegség: a szívet körülölelő erek szűkülete, megvastagodása lassan alakul ki, ezen folyamat során az erek falában zsír és koleszterin tartalmú lerakódások képződnek, melyek lassan szűkítik az eret, rugalmatlanná teszik azt és megakadályozzák a szív megfelelő oxigénellátását. A koszorúér-betegség legmarkánsabb és leggyakoribb jele azonban a mellkasban észlelt nyomás, szorító jellegű fájdalom, mely kisugározhat a nyakba, a bal karba és a vállba is.
 • Szívinfarktus (Acut myocardialis infarctus; AMI): az erek falában a zsír és koleszterin tartalmú lerakódások idővel elmeszesednek, de már a meszesedés előtt is gondot okozhatnak. Előfordulhat, hogy az elmeszesedés folyamata teljesen tünetmentes, így nem meglepő, hogy az esetek közel 25 %-ban az első tünet már maga a szívinfarktus.
 • Szívtáji szorító fájdalom (Angina pectoris)
 • Szívritmuszavarok
 • Hypertonia (Hypertonia)
 • Alacsony vérnyomás (Hypotonia)
 • A veseartéria szűkülete (Arteria renalis stenosis)
 • A mellékvese velőállományának daganata (Phaeochromocytoma)
 • Kardiogén sokk
 • Szív- és keringésleállás

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni a Medve Medical Egészségközpont kardiológiai magánrendelésén?

A budapesti Medve Medical Egészségközpontban a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel segítjük az Ön gyógyulását. Rendelőnkben a számos alapvizsgálathoz szükséges készülék mellett, a kardiológiai betegségek szűréséhez, kezeléséhez szükséges eszközökkel is rendelkezünk. A Medve Medical Egészségközpontban Holter, EKG, terheléses EKG, vérnyomás monitorozás, szív ultrahang és laborvizsgálatok is segítik betegeink gyógyulását. Az említett vizsgálati eszközök segítségével kardiológus szakorvosunk összeállítja a kezelési tervet.

EKG vizsgálat

Az EKG-val a szív elektromos tevékenységét lehet mérni. Az egyik legelterjedtebb vizsgálat, segítségével számos szívvel kapcsolatos probléma felismerhető. A kardiológusok elsősorban a ritmuszavarok, a szívverések, a szívkamrák, valamint a szívizomzat vizsgálatához használják. Az EKG-t bizonyos esetekben terheléssel egészítik ki, ezt nevezik terheléses EKG-nak, mivel vannak olyan szívbetegségek, amik csak így mutathatóak ki. Az EKG vizsgálat nem fájdalmas és kockázattal sem jár.

Holter vizsgálat

A Holter vizsgálat 24 órán át tartó EKG megfigyelést jelent, miközben a készülék folyamatosan rögzíti a mérési adatokat. Ezt a fajta diagnosztikai módszert általában szabálytalan szívműködés, és mellkasi fájdalom kivizsgálása esetén használják, de emellett a gyógyszeres kezelés eredményessége is mérhető vele. A vizsgálat nem jár fájdalommal, és kockázata sincsen. Segítségével a kardiológus pontos képet kaphat a szívműködésről, illetve annak problémáiról.

Terheléses vizsgálat

A terheléses EKG szintén fontos kardiológiai vizsgálat, segítségével felismerhetőek a szívritmuszavarok, valamint a mellkasi fájdalmak okai is kideríthetőek. Alkalmazzák még emellett annak felmérésére, hogy a műtét után milyen terheléssel lehet elkezdeni a rehabilitációt. A terheléses vizsgálat során mérjük a pulzusszámot, valamint a vérnyomást, a nagyjából 20 percig tartó vizsgálat után pedig 10 percig megfigyelés alatt tartjuk a pácienst. A vizsgálatra a kardiológus szakember csak olyan beteget küld, akinek a szíve bírja a terhelést.

Vérnyomás monitorozás

Köztudott, hogy a hagyományos, rendelőben történő vérnyomásmérés értékei gyakran nem pontosak. A vérnyomás monitorozással azonban lehetőség van arra, hogy pontosabb értékeket kapjunk. Mivel a vizsgálat általában 24 órán keresztül tart, így a kardiológus hiteles képet alkothat a szívműködésről, a páciens megszokott életvitele közben. A speciális készülék meghatározott időközönként rögzíti a vérnyomással kapcsolatos adatokat. A kardiológus szakorvos a mérési eredmények alapján ki tudja választani a páciens számára legmegfelelőbb kezelési módot.

A budapesti Medve Medical Egészségközpontban kidolgozzuk az Önnek legmegfelelőbb műszeres kardiológiai vizsgálatot, hogy a kezelés a legeredményesebb legyen.

Szívultrahang

A szívbillentyűk és a szívburok vizsgálatára az egyik leghatékonyabb képalkotó diagnosztikai módszer a szívultrahang. Milliméter pontossággal meg lehet határozni vele a szív üregeinek méretét, a kamrafal vastagságát, látni lehet a falak és a vért irányító billentyűk mozgását. Megmutatja, ha valamelyik billentyűn meszesedés van, de az is jól látszik, ha szívhártya gyulladás következtében a billentyű magvastagodott, vagy felrakódás alakult ki? A szív üregeinek vizsgálatakor jól lehet látni, ha valamelyikben vérrög van, aminek a felismerése életet ment!

Laboratóriumi vizsgálat

A Medve Medical Egészségközpontban elvégezzük a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó labordiagnosztikai vizsgálatokat is, amely során a különböző rizikófaktorokat mérjük: koleszterin, HDL koleszterin, triglicerid, vércukor, nátrium, kálium. Így pontos és gyors eredmény adható a páciens egészségügyi állapotáról.

Szívkatéterezés – Invazív katéteres szívgyógyászat

A Medve Medical kardiológiai rendelése során, amennyiben szükséges, kapcsolatot tudunk teremteni szívkatéterező centrummal, és munkatársunk a szükséges beavatkozást is elvégzi, teljesen kontrollált szakmai körülmények között, magyar standardoknak megfelelő katéterlaboratóriumban, fővárosi ill. vidéki centrumban.

A beavatkozás általános leírása: A mellkasi fájdalmat okozó szűk koszorúeret (mellkasi panaszok csökkentése, megszüntetése, ill. szívinfarktust okozó elzáródás megelőzése céljából) egy verőéren át az érbe vezetett katéter segítségével tágítják ki, ami történhet a combartérián, a csuklóartérián keresztül.

A katéterezés során egy speciálisan kiképzett vékony csövet (katétert) vezetnek fel a szívig, majd a beszűkült koszorúeret egy kisméretű ballon segítségével kitágítják Ezt követi az ún. „stent” behelyezése, mely stabilizálja az érfalat, és belülről ráfeszülve segít megelőzni a visszaszűkülést. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, a beteg végig tudatánál van, és képes kommunikálni az orvossal. A beavatkozás után több gyógyszer szedése is elengedhetetlen.

Mit foglal magába a teljes körű kardiológiai szűrővizsgálat?

Ezen felül magánrendelésünkön teljes körű kardiológiai szűrővizsgálatot biztosítunk pácienseinknek, ami a szív ultrahangos vizsgálatától, az EKG (sima és terheléses), HOLTER (24 órás szívritmus monitorozás), ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás) vizsgálatokon keresztül később a szívbetegek gondozásáig terjed.

Komplex szűrővizsgálatokat egy helyen

A Medve Medical egy olyan egészségközpont Budapest II. kerületében, ahol 32-féle orvosi szakrendelés vehető igénybe magánrendelés keretében.

Mit tegyünk vizsgálat előtt? Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A rendelésre, kérjük, hogy mindig hozza magával korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit. A vizsgálat előtt kb. egy órával ne egyen nagyobb mennyiséget, és ne terhelje meg a szervezetét. Ha terheléses EKG vizsgálatot is tervezne, a vizsgálat előtt 3 nappal béta blokkoló gyógyszerét kérjük, ne vegye be!

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Ez személyenként változó. Általánosságban elmondható, hogy az első alkalom hosszabb ideig tart, körülbelül 1 órát, de több is lehet!

Hogyan történik a kardiológiai vizsgálat?

A kardiológiai vizsgálat több részből áll, az első kórelőzmény felvétele (anamnézis): szív- és érrendszeri betegségek családi előfordulása, szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak a tisztázása, egyéb ismert betegségek regisztrálása, illetve a szívbetegségre utaló jelenlegi panaszok és tünetek megállapítása. Az anamnézis pontos és alapos felállítása rendkívül fontos, mert hatással van a vizsgálat eredményére. Míg az állami rendelőkben erre a szakaszra jut a legkevesebb idő, addig kardiológiai magánrendelőnkben akár egy órát is igénybe vesz. A vizsgálat következő része az echo, vagyis szív-ultrahangos (echokardiográfia) vizsgálat, melynek során a szívműködés közbeni vizsgálatát végezzük el. Ennek az eljárásnak köszönhetően a már legkisebb szerkezeti eltérések is azonosíthatók. Majd ezt a terheléses szívvizsgálat követi (ergometria): a folyamatosan növekvő dinamikus terhelés alkalmazása mellett figyelemmel kísérhetők az alapvető hemodinamikai paraméterek, vagyis a szívfrekvencia és a vérnyomás, valamint az EKG változása. Majd végül az orvos felállítja a diagnózist, és esetleg további vizsgálatokat javasol, receptet ír fel.

Milyen időközönként ismételjük a vizsgálatot/kezelést?

Mivel a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a nőknél és férfiaknál az életkorral együtt növekszik, így idősebb korban javasolt az ellenőrző vizsgálatok szakorvosi javaslatra történő rendszeres ismétlése. Az idejében észlelt elváltozások sok esetben visszafordíthatóak vagy legalább szinten tarthatóak, úgy, hogy életminőségünk közben nem romlik.

Van-e kockázata a vizsgálatnak, fájdalommal jár-e?

A vizsgálat nem jár fájdalommal.

Hogyan lehet a Medve Medical Egészségközpont Budapest kardiológiai magánrendelését felkeresni?

Bejelentkezés: hétköznap 8-12 és 14-19 óra között
Személyesen: 1027, Budapest, Medve u. 34-40.
Telefonon: +36-1/213-6986 vagy +36-1/201 2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Hasznos tudnivalók, egészségügyi tanácsok:

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulását milyen életmóddal lehet megelőzni?

 • Rendszeres aktív testmozgás: felnőtteknek naponta 30 perc, gyerekeknek 60 perc ajánlott (csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, és a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását).
 • Egészséges táplálkozás ( a telített zsírsavakat tartalmazó tápanyagokat mellőzzük, mint például a sertéshúst, helyette fogyasszunk inkább telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint például a hal és a szárnyas. Minél több gyümölcsöt és zöldséget, magvakat, zsírszegény tejet, teljes őrlésű gabonából készült terméket együnk.
 • Ne dohányozzunk!
 • A vérnyomás legyen 140/90 Hgmm alatt!
 • A koleszterinszint 5 mmol/l alatt!
 • Kerüljük a túlzott stresszt!

Miért válassza a Medve Medical Egészségközpont kardiológiai magán szakrendelését?

 • A Medve Medical Egészségközpontban magas szintű szakmai ellátásban részesül beteg
 • Intézményünkben 32-féle szakorvosi ellátást tudunk biztosítani
 • Időpontra hívjuk pácienseinket, akik várakozási idő nélkül jut orvosi ellátáshoz, igényeinek megfelelően, gyorsan kaphat diagnózist és szükség esetén ellátást, kezelést, receptet.
 • Kulturált környezetben várjuk pácienseinket

Egyéb szűrővizsgálatok

 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás