Mozgásszervi UH, ízületi ultrahang (sportsérülések)

A képalkotó vizsgálatok közül az ultrahangvizsgálat számos előnnyel rendelkezik az egyéb képalkotó módszerekkel szemben (CT, MRI) mozgásszervi és ízületi elváltozások diagnosztikájában. Nem terheli a páciens szervezetét ionizáló sugárzással, bármikor megismételhető diagnosztikai eljárás, fájdalommentesen elvégezhető, és a modern, nagy felbontású vizsgálófejek képesek akár a perifériás idegek, idegsérülések feltárására is. A képalkotó eljárás gazdasági előnye, hogy az egyéb vizsgálati módokkal szemben jóval olcsóbb is. Nem véletlen tehát, hogy az ultrahang diagnosztika egyre nagyobb szerepet kap a mozgásszervi panaszok, sportsérülések, ízület elváltozások diagnosztikájában.

Milyen esetekben javasolt mozgásszervi, ízületi ultrahang vizsgálat elvégzése?

Nem csak az élsportolók életének “velejárói” az un. sportsérülések. Amatőr sportolókat, a testmozgást rendszeresen gyakorlókat is veszélyeztetik a sportbalesetek. A sportsérülések közel 30-40 százalékát teszik ki a különböző izomsérülések. Az izomsérülések súlyosságának és kiterjedésének vizsgálatában, más elváltozásoktól való elhatárolásában is szerepet kap az ultrahangos vizsgálat. Szintén gyakoriak a sportbalesetek következtében létrejövő különböző szalagsérülések (szakadás, szalagok megnyúlása), melyek diagnosztizálásában szintén segítséget nyújthat az UH vizsgálat. A porcok épségének, illetve elváltozásainak (porcsérülés, porckopás, stb.) vizsgálatában is szerepet játszik az UH diagnosztika.

Az UH vizsgálat elvégzése indokolt gerincfájdalmak és derékfájdalmak esetén is, a vese eredetű derékfájdalom kiszűrhető a képalkotó módszerrel. Ízületi fájdalmak esetén az ultrahangos diagnosztika felderíti az elváltozásokat, ugyanakkor a gyulladásos folyamatok javulását is érzékelni tudja. Műtétek utáni állapotok kontrollálására is tökéletesen alkalmas az ultrahangos vizsgálat, legyen szó protézis beültetéséről, vagy porckorong műtéti korrekciójáról.

Milyen részek vizsgálhatók ultrahanggal?

A sérült ízületek vizsgálata komplex vizsgálati módszereket igényel. A csontos képletek vizsgálatában a röntgen felvételek nyújtanak segítséget, míg az ízületek körüli lágyrészek, izmok, szalagok, inak, ízületi porcborítások és az ízületi belhártya sérüléseinek, elváltozásainak feltárásában kulcsszerepe van az ultrahangnak. A nagy felbontású készülékfejek már lehetővé teszik ezen képletek részletekbe menő vizsgálatát is.

A mozgásszervi ultrahangvizsgálat útján vizsgálhatóak: a vállízület, könyökízület, csuklóízület, csípőízület, térdízület és a bokaízület.

Az UH vizsgálat segít a különböző ízületek és a hozzájuk tartozó szalagok, ínállomány, nyáktömlők állapotának pontos felmérésében. Budapesten a Medve Medical Egészségközpont ultrahang diagnosztikáján várjuk a sportbaleseteket szenvedett pácienseket.