Mi okozza a nagyothallást?

A nagyothallás meglehetősen gyakori probléma a 60 év feletti korosztály körében, és nagyon kellemetlen tud lenni. A nagyothalló ember sokszor kireked a társalgásból, előfordul, hogyha többször visszakérdez, akkor ingerült választ kap, és emiatt inkább kerülni fogja ezeket a társas helyzeteket. Ez akár odáig vezethet, hogy az idős emberek zárkózottá válhatnak, és ez akár lelki problémákat is eredményezhet. Nem árt tudni, hogy nagyothallásnak többféle oka lehet, éppen ezért hallásproblémák esetén feltétlenül szükséges fül-orr-gégész szakembert felkeresni.

A nagyothallás okainak kivizsgálása a fül-orr-gégész segítségével

A nagyothallás nem csak az idős kor következménye lehet, hanem akár veleszületett formában is jelentkezhet. A veleszületett nagyothallás okai között a fejlődési rendellenesség, genetikai okok, születéskor történt sérülés, valamint méhen belüli fertőzés is szerepet játszhat. Legtöbbször azonban az öregedés, és a zajártalom vezet a halláscsökkenéshez, de ennek megállapításához fül-orr-gégész segítségére van szükség. A belsőfül a zaj, vagy a túl hangosan hallgatott zene hatására folyamatosan kopik, ez pedig maradandó, idegi típusú halláskárosodáshoz vezethet. Idős korban ráadásul ehhez még hozzájön az idegrendszer „lassulása”, ez pedig súlyosbítja a problémát. Vezetéses halláscsökkenésnek nevezzük azt, amikor például fülzsír zárja el a hang útját, ez azonban könnyen orvosolható fül-orr-gégész segítségével. Fül orr gégészeti szakrendelésünkön Budapesten minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a nagyothallás okait kivizsgáljuk.

Milyen tünetek esetén beszélhetünk nagyothallásról?

Mindenképpen forduljon fül-orr-gégészhez, amennyiben a beszéd, vagy a zajok tompábbnak tűnnek, vagy nehézséget jelent a szavak megértése. Szintén nagyothallásra utalhat, ha gyakran meg kell kérnie az embereket, hogy érthetőbben beszéljenek, vagy ha emiatt kerüli a társaságot. A budapesti Medve Medical Egészségközpont fül-orr-gégészeti szakrendelésén egy alapos vizsgálat után képet tudunk alkotni a problémáról, és ennek fényében fül-orr-gégész szakorvosunk javaslatot tud tenni a megfelelő kezelésre.