Életkoronkénti szűrővizsgálatok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészségmegőrzés fontos elemét jelentik a megfelelő rendszerességgel végzett egészségügyi szűrővizsgálatok. A szűrővizsgálatok jelentősége körében tartozik, hogy egy-egy elváltozás korai felfedezése esetén sokkal nagyobb esély van a gyógyulásra, mintha már csak késői szakaszban derül fény a kórképre. Különösen igaz ez a tumoros betegségekre, de más betegségek esetén is nagyobb eséllyel gyógyulhat szövődménymentesen a páciens, ha a terápia időben megkezdhető.

 

Cikkünkben felnőttek számára javasolt, életkoronként időszerű szűrővizsgálatokat gyűjtöttük össze.

 

  • A nagykorúság elérése után a 21. életévben javasolt áttekintő, teljes körű szűrővizsgálat végzése. Ezen szűrőcsomag eleme a családi anamnézis frissítése: ez alatt olyan események felvételét értjük, amelyek egyes betegségek családi halmozódására utalnak, különös tekintettel a család körében fiatalabb korban bekövetkezett szív-, és érrendszeri katasztrófákra, tumoros betegségekre. A családi anamnézis és az általános szűrővizsgálat során feltárt kockázati tényezők meghatározzák az egyes, speciális szűrővizsgálatok ismétlésének szükségszerű idejét. Szükséges vizsgálni a páciens életmódbeli tényezőit, felhívni figyelmét a dohányzás káros hatásaira, a rendszeres testmozgás fontosságára, az egészséges életvitel szervezetre gyakorolt átfogó pozitív hatására. A vizsgálat javasolt eleme a látásvizsgálat, évenkénti fogászati szűrés, problémamentesség esetén évenkénti vérnyomásmérés. A családi anamnézisben feltárt kockázati tényezők alapján előfordulhat, hogy a páciensnek további specifikus szűrővizsgálatokon kell részt vennie. A vizsgálat eleme a koleszterinszint ellenőrzés, továbbá 40 éves korig, – ha egyéb bőrrákra hajlamosító tényező nem definiálható – minimum 3 évente szükséges bőrgyógyászati vizsgálat elvégzése. Szexuális életet élő fiatal nők körében évenkénti méhnyakrák szűrésen való részvétel mindenképpen javasolt.
  • 40 év feletti hölgyek esetén – ha a mellrák szempontjából különös kockázat alá nem esnek-, évente esedékes mammográfiás vizsgálat.
  • 40-64 éves kor közt a rizikótól függően kétévente érdemes érelmeszesedés kimutatására irányuló vizsgálaton részt venni. Vesebetegségek kockázatának kitett páciensek minimum 2 évente laborvizsgálaton vegyenek részt! Ebben az életkorban, nemre való tekintet nélkül az évenkénti tüdőszűrés is javasolt.
  • 65 éves kor felett szükséges elvégezni részletes fizikális vizsgálatot, az életmódbeli tényezők részletes felvétele mellett. Metabolikus szindróma szűrése is javasolt, vércukor vizsgálat, továbbá ateroszklerózis mértékének feltárására irányuló vizsgálat. Csontsűrűség mérése nemre való tekintet nélkül szükséges, azzal a kitétellel, hogy hölgyek esetén a klimaxot követő években ez már korábban esedékessé válik. Javasolt kolonoszkópia végzése, a bélrendszer elváltozásainak felderítésére. Érzékszervi vizsgálatok, különös tekintettel a szemészeti szűrésre és hallásvizsgálatra.

 

Természetesen az életkorokhoz kötődő vizsgálatok felsorolása nem lehet teljes, hiszen egyedi tényezők is befolyásolják, hogy kinek, milyen életkorban, mely szűrések javasoltak. Ha felelősségtudatosan szeretne tenni egészsége megőrzéséért, forduljon bizalommal a MedveMedical Egészségközpont orvosaihoz, hogy az Ön életkorának és állapotának legmegfelelőbb szűrővizsgálatokat javasolják Önnek!