Porcműtét utáni gyógytorna

A porcműtétek zöme arthroszkópos módszerrel történik. Az egyik legnagyobb előnye a műtéti eljárásnak, hogy a lehető legkisebb beavatkozással jár. Egyszerű esetben maga a műtét 15-20 percet vesz igénybe, például egy egyszerű meniscus leválás operálásakor. A porcműtétek nagy többsége a térdízületet érinti, leggyakoribb sérülés pedig a meniscus leválása vagy sérülése.

A műtétet követő rehabilitáció

A műtét hosszú távú eredményét komolyan befolyásolja, hogy a beavatkozás után megfelelő módon részesült-e a beteg a rehabilitációs kezelésben. Hiába sikerül tökéletesen a porcműtét, ha a műtétet követő rehabilitáció során súlyos hibát vétünk (idő előtt terheljük az ízületet, vagy nem tartjuk be az orvos egyéb utasításait).

Az arthroszkópiás műtétet követő 1-2 hétben, szinte kivétel nélkül, minden páciensnek javasolt a pihenés, kizárólag a legszükségesebb mozgásokat szabad elvégezni. Különösen fontos, hogy a térdízületet ne érje semmilyen csavaró jellegű mozdulat, és az ízület terhelése is a legszükségesebb mozgások elvégzésére korlátozódjon. Természetesen a rehabilitáció jellege a műtét pontos ismerete után dönthető el, azonban minden ilyen beavatkozásnál igaz, hogy a megfelelő gyógytorna minél hamarabb kezdődjön el. A gyógytorna segíti az ízület környéki izmok megerősítését, ezáltal kellőképpen biztosított lesz az ízület stabilitása. A gyógytorna akkor éri el célját, ha egy héten legalább 3-5 alkalommal végzi az ortopéd szakgyógytornász által előírt gyakorlatokat. Amíg tökéletesen nem sajátította el a gyakorlatokat, ragaszkodjon a gyógytornász jelenlétéhez az órákon, hiszen csak a tökéletesen végrehajtott feladatok hozhatják meg a kívánt eredményt. A rehabilitációs idő szükségessége nyilvánvalóan a műtéttel kezelt probléma típusától függ. A rehabilitációs időszak alatt folyamatosan ajánlott a gyógytorna végzése. A rehabilitációs időszak végén az úszás és a kerékpározás megfelelő sporttevékenységet jelenthet, mivel az ízületet úgy mozgatják át, hogy közben a porcfelszínekre minimális terhelés jut.

Ha a térdízület a műtétet követő 6-8 hét után panaszmentes, korábbi sporttevékenységünkhöz -az ízületet fokozatosan szoktatva a terheléshez- visszatérhetünk.