Ultrahang

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.” (kínai szólás)

Mivel foglalkozik az ultrahang diagnosztika a budapesti egészségközpontban?

A képalkotó módszerek között az ultrahang a legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikai módszer: a korai diagnózisok felállításának az egyik legalkalmasabb eszköze az ultrahang. Mit nevezünk ultrahangnak? A hanghullámoknak csak egy része hallható az emberi fül számára, az ezen skála felett lévő hangok tartományát nevezzük ultrahangnak (UH). A hanghullámok terjedéséhez közvetítő közeg szükséges, a hullámok pedig a közeg határától majdnem teljesen visszaverődnek. A hanghullámokat különböző anyagok, így az emberi test különböző sűrűségű szövetei is más-más módon nyelik el, illetve verik vissza. Az ultrahang az emberi testben is képes terjedni, a terjedés sebessége a szövetek vastagságától, összenyomhatóságától, víztartalmától és kis mértékben a hőmérsékletétől is függhet. Ez a megfigyelés adta az alapját az UH-diagnosztikának is. A korán felismert betegségek sokkal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint az esetlegesen későn diagnosztizáltak. Életet menthet a korai felismerés, életet menthet az ultrahang diagnosztika!

Kik használják az ultrahangot?

Az ultrahangot szakorvosok is használják nőgyógyászatban, urológiában és más területeken is. A panaszok észlelése után azonban speciálisan erre kiképzett és ezen a területen gyakorlott szakemberek (radiológus, szonográfus) végzik el a vizsgálatot, amely segítséget ad a szakorvosnak a pontos diagnózis felállításában.

Mit nyújt a Medve Medical Egészségközpont Budapest ultrahang diagnosztikai magánrendelése?

Megbeszélt időpontra egyeztetett, szakszerű és kulturált körülmények között zajló vizsgálatot.

Az alábbi vizsgálatok vehetők igénybe:

 • hasi ultrahang vizsgálat
 • lágyrészek ultrahangos vizsgálata (pajzsmirigy, here, nyirokcsomó)
 • erek ultrahangos doppler vizsgálata

Mit nyújt az ultrahang vizsgálat?

A kívülről nem látható, elsősorban a szervezeten belül működő szerveink és működésük vizsgálatára fejlesztették ki az UH vizsgálatokat. Az ultrahang folyamatos vizsgálatot tesz lehetővé, azaz – ellentétben a „pillanatfelvételt” készítő, ráadásul sugárterheléssel járó röntgennel – nemcsak az egyes szervek alakja, helyzete, mérete, de működés közbeni viselkedésük is folyamatában elemezhetővé válnak. Segítségével sok minden láthatóvá vált, ami az emberi testen belül történik. Főleg a rendellenességek kiszűrése, feltárása, betegségek okának keresése az, ami nélkülözhetetlenné teszi a mai orvosi gyakorlatban. A vizsgálat gyors és fájdalommentes, mellékhatások nélkül, szükség esetén akár többször is megismételhető, bármiféle kockázat nélkül.

Miért érdemes a Medve Medical Egészségközpont Budapest ultrahang diagnosztikai magánrendelését igénybe venni?

Az ultrahang diagnosztikai magánrendelés alkalmával az állami rendelésekhez képest a Medve Medical Egészségközpontban jóval több idő jut a páciens kórelőzményének (anamnézisének) a felállítására. Nagyon fontos még, hogy elegáns és kulturált környezetben zajlik a betegellátás. A páciens előre egyeztetett időpontra érkezik, vagyis nincs időt rabló várakozás, stressz, hogy mihamarabb bejusson az orvoshoz. Esetlegesen nem kell szabadságot kivennie, hogy szakorvosi ellátásban részesüljön.

Hogyan történik a magán ultrahang diagnosztikai vizsgálat a Medve Medical Egészségközpontban?

Az ultrahangról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, megterhelést nem jelent. Bármikor ismételhető! Alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

 • Hasi erek (hasi doppler) ultrahang
 • Vese erek (vese doppler) ultrahang)
 • Kismedencei ultrahang
 • Hasi és kismedencei ultrahang

Panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel panaszmentesen érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni. A hasüregben a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát vizsgálják. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint nyirokcsomókról is vélemény alkotható. Megállapítható a szervek nagysága, szerkezete, esetleges körülírt, vagy diffúz elváltozásai, ciszták, kő, daganatok, erek megítélése, gyulladásuk. A megfelelő előkészítés növeli a hasi UH eredményességét. A vizsgálat előtt tanácsos 6 órát nem enni. (Kávét sem szabad fogyasztani!). A rendszeresen szedett gyógyszereket egy korty vízzel be lehet venni. A kismedencei UH vizsgálat esetén, a húgyhólyag és a környezetében lévő szervek vizsgálatára fontos, ha a hólyag vizelettel jól telt. Ezért vizsgálat előtt néhány órával, bő szénsavmentes folyadékfogyasztás javasolt.

 • Nyaki ultrahang (vagy Carotis) diagnosztikai vizsgálat (pajzsmirigy, nyálmirigyek, lágyrészek)

A nyaki erek ultrahang vizsgálata a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálata. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek vizsgálata lehetséges, így az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható.

 • Végtagi artériák és vénák ultrahang vizsgálata (Doppler)

Az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis diagnosztizálására fontos vizsgálat. Mind a két folyamat érszűkületet okoz, súlyos esetben a keresztmetszet elzáródásával, az áramlás leállásával. Az artériás szakaszon a Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét, a vénás szakaszon a trombózis jelenlétét mutatja ki. Visszértágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is láthatóak.

 • Lágyrész ultrahang

A hónalj, nyirokcsomók, hasfal, mellkasfal, comb, lágyék és izmok elváltozásainak kimutatására használják.

 • Axilla ultrahang 2 oldali
 • Ágyéki ultrahang 2 oldali
 • Testis ultrahang
 • Szív ultrahang
 • Ízületi
 • Alsó- és felső végtagi ér ultrahang

Here gyulladások, daganatok és a here artériás keringésének (herecsavarodás) vizsgálata. A mellékherék, a herezacskó űrterének és ereinek elváltozásai is láthatóak.

„Mindent egy helyen”

A budapesti Medve Medical Egészségközpontban – igény szerint – 32-féle magán szakrendelésen, magán háziorvosi, valamint laboratóriumi háttérrel állnak a páciensek rendelkezésére. A magánrendelések minden területén magas színvonalú járóbeteg-ellátást biztosítanak! Vagyis, ha az ultrahang diagnoszta úgy ítéli meg, hogy más szakorvos közreműködésére, segítségére is szükség lesz a diagnózis felállítása, a terápia során, akkor „házon belül” megoldhatja, vagyis utalhatja az beteget, ezzel nem kevés időt takarítva meg a beteg számára. Így gyorsabban kaphat kezelést, megfelelő gyógyszert a problémájára, hamarabb munkaképes, vagy fájdalommentes lesz a páciens.

Mennyi ideig tart az ultrahang diagnosztikai vizsgálat a Medve Medical Egészségközpont magánrendelésén?

A vizsgálat a kórelőzmény (az anamnézis) felállításából, a kezelési terv megbeszéléséből és a fizikai vizsgálatból, esetleges kezelésből áll, ez pedig a vizsgálat típusától függően körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.

Hogyan lehet jelentkezni a Medve Medical Egészségközpont magán ultrahang diagnosztikai rendelésére?

Bejelentkezés: hétköznap 8:00-12:00 és 14:00-19:00 között
Személyesen: 1027, Budapest, Medve u. 34-40.
Telefonon: +36-1/213-6986 vagy +36-1/201 2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Mit tegyünk az UH-vizsgálat előtt és hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A hasi UH vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad semmit enni, viszont bő folyadékfogyasztás javasolt, és érdemes a vizsgálatra telt húgyhólyaggal érkezni!

Milyen gyakran érdemes ultrahang diagnosztikai vizsgálaton részt venni?

Évente! Az ultrahang vizsgálatnak kiemelkedő szerepe van a különböző betegségek korai felismerésében, a panaszok pontos okának kiderítésében, ezért évente egyszer mindenkinek javasolt bejelentkeznie ultrahang diagnosztikai vizsgálatra.

A legtöbb ráktípus ugyanis a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, de szervezetünk egyensúlyát felborítja. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. Először csupán egyetlen sejt „bolondul meg”, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum 5 év telik el. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam még hosszabb.

Életet menthet a korai felismerés, az ultrahang diagnosztika!

A modern orvostudomány – amellett persze, hogy a konkrét betegségeket gyógyítja – egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre. Ez alatt nem csak azt értjük, hogy „egészségesen kell élni”, azaz csökkentsük minimálisra az egyes betegségek kialakulásának kockázatát, de azt is, hogy egy kialakulóban lévő problémát minél előbb fel kell ismerni, ezáltal adva nagyobb esélyt a gyógyulásra.

A megelőzés leghatékonyabb módja, ha szűrővizsgálatokra járunk. Vannak azonban, akik félnek ezektől, s nem is alaptalanul: a hagyományos vizsgálatok egy része fizikai fájdalommal, de legalábbis kellemetlen érzéssel jár (gondoljunk csak például a tükrözésekre). Az ultrahang mindenféle rossz érzés, káros behatás nélkül az emberi test, a szervek jelentős részének, mindenekelőtt a hasi és a kismedencei szervek vizsgálatára alkalmas.

Egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy UH-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Egy melldaganat esetében ez azt jelenti, hogy amíg az 1 centisnél kisebb elváltozás esetében nem veszik le a hölgyek mellét, és nem kapnak kemoterápiát sem, addig egy tapintható daganatnál ezek az eljárások elkerülhetetlenek. A korán felismert betegségek sokkal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint az esetlegesen későn diagnosztizáltak. Életet menthet a korai felismerés, életet menthet az ultrahang diagnosztika!

 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás