A szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai

A szív- és érrendszeri betegségeket elsősorban megelőznünk kell, a rizikófaktorokat időben felismerni, a már kialakult betegségek kezelését időben elkezdeni. Hogyan tudjuk ezeket a betegségeket megelőzni? Hogyan ismerhetjük fel a rizikófaktorokat?

A dohányfüst károsító hatásáról számos alkalommal bebizonyították, hogy szervezetünk egészére negatív hatással van. A nikotin a dohányfüsttel együtt kerül a véráramba, így ágyazva meg az erek elmeszesedésének, érszűkületek, érelzáródások kialakulásának. Agyi keringészavar, agyi-, és szívinfarktus is lehet a dohányzás következménye. Ezek a lehetséges károsodások visszafordíthatóak, ha időben leszokunk a dohányzásról, vagy elkerüljük a dohánytermékek okozta függőség kialakulását.

Helytelen táplálkozással növeljük a vérünkben található „rossz” koleszterin szintjét, mely szintén kedvezőtlen hatással van szív – és érrendszerünk egészségének megőrzésére.

A helytelen táplálkozás további következménye lehet az elhízás is, ami szintén rizikófaktor, hajlamosító tényező a kardiovaszkuláris megbetegedések előfordulásában. Diétával és sportolással a túlsúly kialakulása elkerülhető. Kerüljük az állati zsiradékban gazdag ételeket, részesítsük előnyben a telítetlen zsírok, teljes kiőrlésű gabonák és rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

Örökletes tényezők gyanúja (családunkban korábban már előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés) estén fokozott elővigyázatossággal legyünk. Saját és családtagjaink alapos kivizsgálását mielőbb kezdjük meg.

Amennyiben úgy gondolod, a fentiek akár egy tényezője igaz Rád, vagy családtagjaidra, kérj időpontot kardiológusaink egyikénél. Rendelőink megtalálhatóak Budapest II. kerületében a Medve Medical Egészségközpontban.

https://maganrendelesbudapest.hu/szakrendeleseink/kardiologia