A stressz a szívinfarktus legfőbb oka

Segíthet a szűrés!

Korunk egy sajnálatos problémája a hajszolt életvitel, azaz nem hagyunk időt az étkezések után pihenőre, és mindenhova rohanunk. Azonban ha testünk tartósan riadó készültségi állapotban van, megnő a magas vérnyomás és az érszűkület-kialakulás lehetősége. Ennek megfelelően a stressz a szívinfarktus és az agyvérzés legfőbb rizikófaktora.
Vagyis a pszichoszociális tényezők még a cukorbetegségnél, a dohányzásnál, a magas vérnyomásnál, és az elhízásnál is erősebb mutatói a szívinfarktusnak. A bekövetkező szívinfarktusok 20-30 százaléka mögött húzódhat meg lelki stressz!
A jelentős munkahelyi nyomásból adódó stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre: azoknál, akik komolyan veszik a munkájukat és az átlagosnál nehezebben dolgozzák fel az őket érő stresszt, megfigyelhető a nyaki artériák belső falainak megvastagodása és a meszes plakkok lerakódása, mely később akár az ér teljes elzáródásához is vezethet. Az érelmeszesedés előrehaladását mutatja mindkét faktor, és előrevetíti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését.
Az érelmeszesedés folyamata úgy zajlik, hogy először az érbelhártya sérülését követően az érfalba került zsírokat az ott összegyűlő fehérvérsejtek bekebelezik majd idővel meszes plakkoká formálódnak. A plakkokba kalcium épülhet be, mely törékennyé teszi a zsíros lerakódást. Elveszítik rugalmasságukat a verőerek, érbelhártyájuk megvastagodik. Majd a plakkok felszínéhez a vérben keringő vérlemezkék hozzátapadnak, tovább csökkentve az erek átmérőjét, és a vérrög az ér átmérőjét akár teljesen is elzárhatja. Sajnálatos módon a betegség már egészen fiatal korban, akár gyermekkorban elkezdődhet és az évek során folyamatosan, némán halad előre, egyre több eret érintve. Az észlelhető tünetek későbbi életkorban jelentkezhetnek, amikor egy-egy plakk vagy vérrög elzárva az érrendszer bizonyos szakaszát szívinfarktust, agyi infarktust vagy érszűkületet okoz. Azonban a Medve Medical Egészségközpontban a szűrés segíthet a későbbi betegségek megelőzésében!