Miért fontos a kontaktlencse tisztántartása?

A kontaktlencse nagyszerű találmány, hiszen használata kényelmes, egyszerű, és szinte láthatatlan. Amennyiben azonban nem figyelünk a tisztán tartására, akkor komoly fertőzést kaphatunk, amellyel szemészorvoshoz kell fordulni! Szemünk egészsége érdekében rendszeresen látogassunk el szemészeti szűrővizsgálatra. A budapesti 2. kerületi Medve Medical Egészségközpontban teljes körű szemészeti szűrést végzünk!

Hogyan kerüljük el a fertőzést?

A fertőzések elkerülése érdekében mindenképpen mossunk kezet a kontaktlencse használata előtt! Nem elég azonban vízzel gondosan leöblögetni kezeinket, fontos, hogy szappannal oldjunk le róluk minden szennyeződést, mely a kórokozók ellen is hatásos. Kézmosás után a törölközőről szöszök ragadhatnak az ujjunkra, melyeket átvihetünk a lencsére, ami aztán „szúrni” fogja a szemünket. Éppen ezért ajánlott papír törlőkendőbe, vagy más szöszmentes anyagba törölni kezünket.

A kontaktlencse folyadékot mindig az előírásnak megfelelően használjuk! Segítségével alaposan leoldhatjuk a különböző szennyeződéseket a kontaktlencséről. Emellett fertőtlenítő hatása is van, ezért használata elengedhetetlen. A tisztításhoz tegyük a lencsét tenyerünkbe, cseppentsünk rá a folyadékból néhány cseppet, majd körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a lencsét! Fontos, hogy mindig a folyadék leírását követve öblítsük a lencsét, és tartsuk az erre a célra tervezett lencsetokban, amit szintén ajánlott lecserélni bizonyos időközönként, hogy megvédjük szemünket a fertőzésektől.

Meddig lehet viselni egy nap a kontaktlencsét?

A szemészek azt javasolják, hogy a lencsét egy nap ne hordjuk tovább 12-14 óránál szemünk védelme érdekében. Amennyiben huzamosabb ideig nem viseltük a lencsét, akkor eleinte rövidebb ideig hordjuk, de a szemészek akkor sem javasolják a sokáig tartó viselést, ha hosszabb ideig tartózkodunk száraz, poros helyen, mivel szemünkre káros hatással lehet az ilyen környezet. A szemészorvosok szerint szárazszem betegség, szemhéjszél betegség, vagy szemcsepp, kenőcs használatát igénylő betegség esetén egyáltalán nem tanácsos kontaktlencsét hordani. Amennyiben a kontaktlencse szúr, vagy pirosodik tőle a szemünk, ajánlott bejelentkezni szemészeti szakrendelésre! A Medve Medical II. kerületi szemészeti magánrendelésén tapasztalt szemészünk egy gyors vizsgálat után tanácsot tud adni a kontaktlencse viselését illetően.

Mi tegyünk, ha kiesett a kontaktlencsénk?

Semmiképp se tegyük vissza, hiszen a lencse nagymértékben szennyeződött, így a fertőzés kockázata is megnő. Szemünk védelme érdekében csapvízzel sem szabad lemosni a lencsét, legjobb ha egyből a kontaktlencse folyadékba tesszük vissza és hagyjuk ázni, mivel ezáltal fertőtlenítjük. A szennyezett lencsétől begyulladhat a szem, ilyen esetben mindenképpen jelentkezzünk be szemészeti rendelésre. A gyulladt szem tünetei az égő érzés, a vörösség, viszketés, könnyezés, fájdalom, idegentest érzése a szemben. A gyulladást számos tényező okozhatja, gyakran pont a bakteriális fertőzés jele. A budapesti Medve Medical Egészségközpontnál az általános szemvizsgálat mellett széles körű szemészeti szolgáltatásokkal várjuk!

Szemészeti magánrendelés Budapesten, a Medve Medical Egészségközpontnál!

Bármilyen aprónak tűnő probléma, kényelmetlenség, fájdalom esetén azonnal forduljunk szemészhez! Javasolt továbbá évente, félévente egyszer részt venni szemészeti szűrővizsgálaton, ahol a szemészorvos speciális eszközökkel megvizsgálja a szemünket. Amennyiben gondja van a kontaktlencse viseléssel, vagy bármilyen szembetegség tüneteit tapasztalja, várjuk a budapesti Medve Medical Egészségközpont szemészeti magánrendelésére! Legyen szó akár szemszárazságról, zöldhályog kezelésről, szürke hályogról, vagy más szemészeti problémáról, szemészeti magánrendelésünkön eredményesen kezeljük ezeket a problémákat is!