Koraszüléshez vezethet a kezeletlen fogágybetegség!

A kezeletlen fogágybetegség nemcsak fogelvesztéshez, hanem klinikailag is bizonyítottan akár koraszüléshez is vezethet! Kutatások igazolják, hoyg azok a terhes nők, akik fogaikat megtisztíttatták a plakktól és a fogkőtől, drámai mértékben lecsökkentik annak esélyét, hogy gyermekük idő előtt jöjjön világra. A kutatók felfedezték, hogy azoknál az asszonyoknál, akiknek ínygyulladásuk volt, de átestek egy alapos fogkő eltávolításon és foggyökértisztításon, 84 százalékkal csökkent az esélye a szülés spontán, de korai megindulásának. A Journal of Periodontology című szaklapban publikált tanulmány szerint a vörös, gyulladt, esetleg vérző fogínyű kismamáknak nyolcszor nagyobb esélye van a koraszülésre, mint jó orális egészségű társaiknak.

Az egyik elmélet szerint a folyamat úgy zajlik le, hogy a plakk, azaz a bakteriális lepedék toxinjai bejutnak az asszonyok véráramába, majd a prosztaglandin nevű hormon szintjének szokatlanul gyors emelkedését idézik elő. Ez a hormon váltja ki a méhösszehúzódásokat is. A szájüregi fertőzések a fehérvérsejtek számának növekedéséhez is vezetnek – amelyek minden fertőzés és gyulladás esetén megszaporodnak az emberi szervezetben, és valószínűleg ez is kiválthatja a méhösszehúzódásokat, még mielőtt a baba elérné a normális születési súlyt.

Nemcsak az ínygyulladás, a fogszuvasodás is okozhat problémát, a baktérium ugyanis, mely a szuvasodást okozza a véráramba kerülve a test más részein is gyulladást idézhet elő: növeli az immunrendszer válaszreakcióit, ami a szervezet egészére hatással lehet.

A kockázat csak egyre nő, ahogy a már meglévő gyulladás rosszabbodik: ezek az anyukák 2,5-szer nagyobb eséllyel hozzák világra gyermeküket a 32. hét előtt, ami természetesen a baba egészségét is komolyan veszélyezteti.

A szájhigiéniára legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint szervezetünk egészére: ne feledkezzünk meg a napi kétszeri fogmosásról, a fogközök tisztításáról, a szájvíz használatáról illetve a féléves fogászati ellenőrzésről. Már a kisbaba érkezése előtt érdemes a fogínygyulladást, fogágy gyulladást kezeltetni! Budapest II. kerületében, a Medve Medical Egészségközpontban fogorvosaink várják szeretettel, kérjen időpontot most.