Mikor van szükség hasi ultrahang vizsgálatra?

A hasi ultrahang vizsgálat segítségével a hasi, valamint a kismedencei szerveket lehet megvizsgálni, ezen belül is elsősorban az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, valamint a lépet és a veséket. A kismedencében a húgyhólyag állapotáról kaphat képet az orvos az ultrahang vizsgálat segítségével, de emellett nőknél a petefészket, a méhet, férfiaknál pedig a prosztatát is ellenőrizni lehet. A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat elsősorban azokat a megbetegedéseket képes kiszűrni, melyek az itt elhelyezkedő szervek méretét, formáját befolyásolják. Szintén láthatóak az ultrahang segítségével kövek, a vesék gyulladásos megbetegedései, valamint bizonyos rosszindulatú elváltozások is. Az ultrahang vizsgálat azonban a gyomor-nyombélfekély, a bélrendszeri polipok, valamint a bélrendszer és a gyomor korai stádiumú rosszindulatú daganatai diagnosztizálására nem alkalmas.

Mikor javasolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése?

A hasi ultrahangvizsgálat 40 év felett rendszeresen javasolt szűrővizsgálatként, még akkor is, ha nincs semmilyen panasz, hiszen előfordulhatnak vesekövek, epekövek, illetve más rosszindulatú elváltozások, melyeket jobb mielőbb kiszűrni! Szintén az ultrahang vizsgálat ajánlott szűnni nem akaró hasi panaszok, vagy gyakori vizelési inger és véres vizelet esetén. A belgyógyász szakorvos alhasi panaszok, valamint kisugárzó mozgásszervi problémák esetén is ultrahang vizsgálatot kérhet, hiszen ebben az esetben is ki kell zárni a hasi betegségeket.

Vegyen részt Ön is ultrahang diagnosztikai szűrővizsgálatunkon! A budapesti Medve Medical Egészségközpontban minden egy helyen van ahhoz, hogy Ön gyors, várakozásmentes ellátásban részesüljön!