Érsebészet

„A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória.” (Albert Schweitzer)

Mivel foglalkozik az érsebészet?

A szív és érrendszeri megbetegedések vezető helyen állnak Magyarországon. Kialakulásukban a genetikai tényezők mellett a környezeti és főleg társadalmi szokásaink jelentős szerepet játszanak. Két nagy és egy kisebb csoportra oszthatók az érbetegségek: artériás (verőeres) és vénás (visszeres) betegségekre, és a sokkal eredménytelenebbül kezelhetők és kisebb számban jelentkező nyirokérbetegségek.

Az érsebészek döntően a verőérbetegekkel foglalkoznak. A verőerek elzáródásos elváltozásait kezelik, ezek között heveny (akut) és idült (krónikus) kórképek fordulnak elő. Heveny, azaz hirtelen elzáródás következhet be: sérülés, embolia, verőér-rögösödés és érfal-repedés miatt. Ebben az esetben a végtag vagy az adott verőérhez tartozó szerv keringése jelentős mértékben romlik és az esetek jelentős részében záros időn belül, műtét nélkül, a végtag vagy szerv oxigénhiányos elhalásához vezet, nem ritkán a beteg halálát okozva. Ilyen esetekben többnyire nem a verőerek elsődleges betegségéről van szó, hanem a szívben esetleg nagyobb értágulatokban vagy kifekélyesedés területén kialakuló vérrög, ritkán megrepedt plack-ból származó embolus szabadul el és a vérárammal elsodródva valahol fennakad elzárva az adott eret.

VERŐÉR SZŰKÜLET ÉS ELZÁRÓDÁS AZ ÉRELMESZESEDÉS MIATT ALAKUL KI

Az idült verőér szűkület és elzáródás érelmeszesedés miatt alakul ki. Ez az artériák érbelhártyájának jellegzetes elváltozását jelenti, amely zsírok, kötőszöveti elemek és véralkotórészek gócos lerakódásával jár, amihez rostos szövetképződés, meszesedés és az érfal többi részének károsodása társul. A verőér beszűkülése, illetve elzáródása több szakaszban és egyénenként változó ütemben megy végbe.

Mit nyújt az érsebészeti magánrendelés a Medve Medical Egészségközpontban?

 • verőeres betegségek szűrése, kezelése, doppler vizsgálat
 • visszérbetegség, vénás elégtelenség diagnosztikája, kezelése
 • pókhálóvénák injekciós és lézeres kezelése
 • lábszárfekélyek, trombózisok gyógyítása
 • éreredetű impotencia gyógyítása

Miért érdemes a Medve Medical Egészségközpont érsebészeti magánrendelését igénybe venni?

Az érsebészeti magánrendelés alkalmával az állami rendelésekhez képest a Medve Medical Egészségközpontban jóval több idő jut a páciens kórelőzményének (anamnézisének) a felállítására. Nagyon fontos még, hogy elegáns és kulturált környezetben zajlik a betegellátás. A páciens előre egyeztetett időpontra érkezik, vagyis nincs időt rabló várakozás, stressz, hogy mihamarabb bejusson az orvoshoz. Esetlegesen nem kell szabadságot kivennie, hogy szakorvosi ellátásban részesüljön.

Hogyan történik a magán érsebészeti vizsgálat a Medve Medical Egészségközpontban?

A rendelésen a páciensek panaszai alapján doppleres készülékkel történik a vizsgálat, melyet mélyvénás és carotis duplex scan, valamint CT és angiográphiás vizsgálattal tudnak kiegészíteni. Az érsebészeti konzultáció során az orvos a pontos anamnézis (kórelőzmény) felállításához alaposan kikérdezi a beteget, majd ismerteti a kezelési tervet, minden részletet megbeszél vele.

„Mindent egy helyen”

A Medve Medical Egészségközpontban – igény szerint – 32-féle magán szakrendelésen állnak a páciens rendelkezésére. A magánrendelések minden területén magas színvonalú járóbeteg-ellátást biztosítanak! Vagyis, ha az érsebész úgy ítéli meg, hogy más szakorvos közreműködésére, segítségére is szükség lesz a diagnózis felállítása, a terápia során, akkor „házon belül” megoldhatja, vagyis utalhatja az beteget, ezzel nem kevés időt takarítva meg a beteg számára. Így gyorsabban kaphat kezelést, megfelelő gyógyszert a problémájára, hamarabb munkaképes, vagy fájdalom mentes lesz a páciens.

Mennyi ideig tart az érsebészeti vizsgálat a Medve Medical Egészségközpont magánrendelésén?

A vizsgálat a kórelőzmény (az anamnézis) felállításából, a kezelési terv megbeszéléséből és a fizikai vizsgálatból, esetleges kezelésből áll, ez pedig körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.

Hogyan lehet jelentkezni a Medve Medical Egészségközpont magán bőrgyógyászati rendelésére?

Bejelentkezés: hétköznap 8:00-12:00 és 14:00-19:00 között
Személyesen: 1027, Budapest, Medve u. 34-40.
Telefonon: +36-1/213-6986 vagy +36-1/201 2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Mikor javasoltak a műtéti beavatkozások?

Ha a gyógyszeres kezeléstől már további javulás nem várható, akkor szükséges a műtét, ha fokozódtak a panaszok, vagy a műtéti beavatkozással egy súlyosabb állapotot előzhetünk meg. Mindig alaposan mérlegelni kell, hogy a műtét kockázat arányban van-e a remélt műtéti eredménnyel. Az érbetegség helyétől, kiterjedésétől függ az artériás betegségek műtéti megoldása. Többnyire érszűkület vagy érelzáródás esetén van mód a saját ér megtartására és kitisztítására, ha ez nem lehetséges, akkor a beteg saját vénájával vagy speciális műanyag graftok használatával végezzük a rekonstrukciót. Általános szabály, hogy soha nem az ereket, hanem a beteget gyógyítjuk, panaszait szüntetjük. Éppen ezért nem minden érelzáródást, vagy érszűkületet kell megoperálni.

VISSZEREK MŰTÉTI MEGOLDÁSA

Műtét abban az esetben szükséges, ha a visszeresség nagysága önmagában jelentős kockázatot hordoz, (például fokozott a trombózis veszély a nagyobb sebészeti, ortopédiai vagy nőgyógyászati beavatkozások előtt). Az esztétikai követelményeken túl a panaszok és a felületes vagy mélyvéna gyulladásának megelőzése céljából is célszerű a kitágult vénák eltávolítása.

Mik az érelmeszesedés rizikó faktorai?

NEM BEFOLYÁSOLHATÓ RIZIKÓ FAKTOROK:

 • Életkor (kezdet 55-65 éves korban)
 • Nem (férfiak veszélyeztetettsége durván háromszor nagyobb)
 • Családi halmozottság
 • Anyagcserezavarok (kezelhető)

AZ EGYÉN VAGY AZ ORVOS ÁLTAL BEFOLYÁSOLHATÓ RIZIKÓ FAKTOROK:

 • Dohányzás
 • Zsíranyagcsere zavar
 • Magasvérnyomás
 • Cukorbetegség
 • Köszvény
 • Elhízás
 • Mozgásszegény életmód
 • Fogamzásgátló tabletta

Fontos azonban, hogy a szív-, agyi- és végtag-keringési zavar szempontjából más-más jelentőséggel bírnak a kockázati tényezők. A három legjelentősebb rizikó faktor a szívkoszorúerek megbetegedése szempontjából: magas vérzsírszint, dohányzás, magas vérnyomás. Az agyi keringészavarok szempontjából: magas vérnyomás, (ischaemias szívbetegség), cukorbetegség, elhízás, végtag-keringési zavar: dohányzás, cukorbetegség, magas vérzsírszint.

A kockázati tényezők együttes előfordulásakor azok nemcsak egyszerűen összeadódnak, hanem annál magasabb kockázatot jelentenek, például a dohányzás kétszeres, a magas vérzsírszint négyszeres kockázatot jelent, együtt azonban nyolcszorosat, a várható hatszoros kockázattal szemben.

A dohányzás mekkora kockázati tényező?

A DOHÁNYZÁS TÖBB ÚTON IS KÁROSAN HAT AZ ÉRRE:

 • A nikotin izgatja az ereket szűkítő szimpatikus ideget és ez az érfal állandó összehúzódásával jár.
 • A dohányfüst által kiváltott gyulladás bonyolult immunológiai folyamatokat indít be, aminek végeredménye a plack képződés.
 • Fokozza a vér alvadékonyságát a füstben lévő szénmonoxid.
 • A dohányfüst csökkenti a vér alvadék feloldó aktivitását. Mindezek a már meszesedésnek indult erek elzáródását gyorsítják, az operált verőerek dohányosokon sokkal gyakrabban elzáródnak
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás