Megelőzhető-e a cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában elsősorban az örökletes és életmódbeli tényezők játszanak szerepet. A cukorbetegség legtöbbször kapcsolatban áll az elhízással, mely gyakran az inzulin hatékonyságának csökkenésével jár együtt. Az örökletesség az elhízás esetében legtöbbször úgy nyilvánul meg, hogy a szervezet mekkora inzulinrezisztenciát képes még ellensúlyozni. Az 1-es típusú cukorbetegséget ugyanakkor nem lehet megelőzni, de kialakulásában szintén szerepet játszhatnak örökletes tényezők. Egyes vélemények szerint szintén kialakulhat az 1-es típusú cukorbetegség, ha a csecsemőket korán kezdik tehéntejjel táplálni, vagy ha nitráttartalmú ivóvizet fogyasztanak, ugyanakkor ezekről a tényezőkről még nem rendelkezik az orvostudomány elegendő bizonyítékkal.

Hogyan kerüljük el a 2-es típusú cukorbetegséget?

Az elhízás a túlsúlyos embereknél könnyen kialakulhat, ezért mindenképpen fontos a gyakori szűrés. Szerencsére azonban az elhízás ellen is védekezhetünk rendszeres testmozgással, és egészséges táplálkozással. Fontos tudni, hogy a diabétesz kialakulásában a pajzsmirigybetegségek is szerepet játszhatnak, azonban ezek könnyen kiszűrhetőek laborvizsgálattal. Mindenképpen forduljunk diabetológushoz, amennyiben a cukorbetegség tüneteit észleljük magunkon. Ezek lehetnek a kimerültség, látászavarok, kóros szomjúság, testsúlycsökkenés, gyakori vizeletürítés, gyakori fertőzések.

A budapesti Medve Medical Egészségközpontban komplex szűrővizsgálatokkal segítünk kideríteni a tünetek mögötti okokat! A cukorbetegség tüneteit tapasztalja? Jelentkezzen be diabetológiai szakrendelésünkre!