„Úgy fáj minden porcikám!” – Mikor forduljunk reumatológushoz?

Hosszas ücsörgés után gyakorta érezzük úgy, hogy nehezebb az elindulás. Gondolnánk, hogy ez úgyis csak az idősebb korosztályt érinti. A tévhittel ellentétben azonban a panaszok megjelenése a fiatalok körében is egyre gyakoribb, azonban a háttérben számos ok meghúzódhat.

Intő jelek, amelyekre érdemes odafigyelni

A porckopás megjelenése minden egyes páciens esetében más és más okra vezethető vissza. Az egyik ilyen tényező a veleszületett rendellenesség, azaz ha a páciens ún. „ó-” vagy „x-lábbal”, esetleg csípőficammal született. A porcok ilyenkor nem ugyanúgy terhelődnek, egyik felük nagyobb terhelés alá van kitéve, amely egy idő után fájdalomhoz vezet.

A hirtelen testsúlygyarapodás, az elhízás szintén komoly romlást tud okozni a porcokban. A problémát súlyosbíthatja, hogyha a páciens túlsúlya olyan mértékű, hogy már maga a mozgás is fájdalmat okoz.

Porckopás nem csupán elhízás következtében alakulhat ki: az intenzív, megterhelő, „agresszív” sportok is képesek ugyanolyan negatív hatással lenni ízületeinkre. Ezek közé a mozgásformák közé tartozik a tenisz, mely egyszerre érinti a térdízületeket és a csuklót, de – a rendkívül hasonló sportág – a fallabda, valamint a síelés sem kíméli ízületeinket.

Tegyen egészségéért!

Mint a legtöbb betegség kialakulásának megelőzése érdekében fontos a helyes életvitel, az egészséges táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend. A rendszeres mozgás szintén elengedhetetlen, ám amennyiben hajlamunk van (veleszületett rendellenesség, genetikai okok miatt) az ízületi betegségek kialakulására, érdemes ennek megfelelően sportágat választanunk. Az egyik legjobb mozgásforma az ízületek egyidőben történő kímélésre és gyógyítására a vízben történő mozgás: mind az úszás, mind a vízi torna jó hatással vannak az ízületekre. A megfelelően, gyógytornász segítségével végzett gyógytorna szintén sokat javíthat az állapoton.

Amennyiben a panaszok nem enyhülnének, ajánlott reumatológus szakorvos tanácsát kikérni. Egészségközpontunkban szakképzet és tapasztalt reumatológus nyújt segítséget a fájdalom csillapításában és a helyes életmód kialakításában. Forduljon hozzánk bizalommal, hogy mihamarabb orvosolni tudjuk problémáját.