Urológia

“A férfinak nincs joga fizikai edzés területén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.” (Szókratész)

Mit nyújt az urológiai megbetegedésekkel foglalkozó budapesti magánrendelőnk?

Az urológia a vese, a húgyutak, valamint a férfi nemi szervek betegségeivel, elváltozásaival foglalkozik. Az urológia emellett foglalkozik a here, a mellékhere, az ondóvezeték, az ondóhólyag és a prosztata különböző kóros elváltozásaival is. Az urológia ezen kívül foglalkozik az idősödő férfi panaszainak kivizsgálásával, a potenciazavarok okainak felderítésével is.

Urológiai megbetegedések

A férfiak körében gyakran előfordulnak olyan panaszok, tünetek, amelyek gyakran urológiai megbetegedésekre vezethetnek vissza. A prosztata megnagyobbodás okozta gyakori vizelés, és más gyulladásos eredetű prosztataproblémák egyre többeket érintenek. Budapest II. kerületi urológiai magánrendelésünkön panaszok esetén teljes körű kivizsgálást végzünk, amelybe az 50 év feletti férfiaknak ajánlott prosztatarák szűrés is beletartozik.

 • Prosztata megnagyobbodás (BPH): A kor előre haladtával egyre nagyobb valószínűséggel fordul elő a prosztata megnagyobbodása, ami azonban szerencsére jóindulatú elváltozás. Tünetei közé tartoznak a szexuális nehézségek, vizelési problémák, gyakori és nehézkes vizelés az éjszaka folyamán, illetve a hirtelen vizelési inger. A tüneteket az váltja ki, hogy a megnagyobbodott prosztata a húgycsőre, húgyhólyagra nyomást gyakorol, így a vizeletürítés nehézkessé válik, has préssel indul csak be. A hólyag ürülés nem lesz tökéletes a megnagyobbodott prosztata miatt, így rövid időn belül újra vizelési inger léphet fel, ráadásul a részleges ürítés miatt a pangó vizelet fertőzést is okozhat.
 • Prosztatagyulladás: A prosztata megnagyobbodással szemben a prosztatagyulladás bármely korosztályt érintheti, és rendkívül fájdalmas panaszokkal jár. Gyakran égő fájdalom kíséri a vizeletürítést, és a vizelet akár gennyes is lehet, valamint láz is jelentkezhet.
 • Prosztatarák tünetei: Az említett panaszok észlelésekor, illetve deréktáji- és csontfájdalom, megváltozott vizelés és véres vizelet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mivel ezek a rendellenességek mind a prosztatarák tünetei is A betegség kiváltó okai között szerepel a genetikai hajlam és a különböző környezeti tényezők, mint például a szexuális aktivitás mértéke, bizonyos hormonális hatások és a helytelen táplálkozási szokások.
 • Herefejlődési zavarok: A leggyakoribbak közé tartozik a rejtettheréjűség, amikor valamelyik here nem száll le a hasüregből. Amikor a here nem a herezacskóba száll le ektópiás heréről beszélünk. Előfordulhat az is, hogy a here a herezacskó és a lágyékcsatorna között szabadon mozog, ez az ún. ingahere.
 • Herevízsérv: Ha folyadék szaporodik fel a herét körülvevő burkok között, akkor herevízsérv alakulhat ki, ami előfordulhat bármely életkorban és lehet egy-, vagy kétoldali is.
 • Herevisszér tágulat: Ekkor a herét körülvevő vénás hálózat tágul ki. Leginkább a magas vékony fiatal férfiak esetében alakul ki.
 • Ondó vezetékek kétoldali hiánya: Ritkán fordul elő ez a testi kromoszómához kötődő öröklődő fejlődési rendellenesség, amit leginkább meddőség kivizsgálása során azonosítanak. A páciens látszólag teljesen egészséges, de az ondójából a spermiumok teljesen hiányoznak. Ez a betegség nem gyógyítható, viszont ma már az esetek egy részében eredményes a hereszövetből vett spermiumokkal végzett lombikbébi eljárás.
 • GAM-komplex (Rejtettheréjűség, húgycsőzáródási zavar): Ez a betegség örökölhető, az első fokú rokonok között 10%-os ismétlődési kockázat fordulhat elő. A látszólag súlyos rendellenesség egyes komponensei egyenként sebészileg megoldhatók, így a fogamzóképesség kialakulásának többnyire nem lesz akadálya.
 • Húgyhólyag gyulladás, felfázás: Leggyakrabban nőknél fordul elő, a férfiak esetében többnyire valamilyen prosztatabetegség, főként prosztatagyulladás következménye. Fontos, hogy minél előbb forduljunk urológushoz, ha a következő tüneteket észleljük:
  • fájdalmas vagy égő érzés vizeletürítés közben
  • csökkent vizeletmennyiség, erős vizelési inger
  • fájdalmas székletürítés
  • gáttáji fájdalom
  • fájdalmas magömlés
  • láz és/vagy hidegrázás (akut bakteriális gyulladás esetén)
 • Húgyhólyag daganat: A betegség a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes. A mérsékelten előrehaladott stádiumban fő tünetei lehetnek: a gyakori és fájdalmas vizelés, valamint a vérvizelés. A gyakori vizelést a hólyagban növekvő, egyre nagyobb teret betöltő tumor okozza. A véres vizelet mértéke és gyakorisága nem függ a daganat stádiumától. A tünetek alapján a betegséget már meglehetősen korai fázisban fel lehet ismerni.
 • Inkontinencia: A vizelet inkontinencia, vagyis vizeletmegtartási probléma egy gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Mértéke lehet egészen enyhe, amikor például nevetés vagy tüsszentés közben távozik egy pár csepp vizelet, de lehet egészen súlyos is, amikor annyira váratlanul jelentkezik sürgető vizelési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba. A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, a kor előre haladtával azonban a gyakorisága nő. A nőknél esetében a legtöbb korcsoportban gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál.
 • Vesekövesség: A vesekő kialakulásában szerepe lehet különböző anyagcserét érintő betegségeknek, gyógyszereknek, táplálkozási szokásoknak, genetikai hajlamnak vagy anatómia rendellenességeknek. A vesekövek mérete nagyon változó, a pár milliméterestől a több centisig változhat. A vesekövesség tipikus tünete a veseköves roham, ami rendkívül erős, görcsös, háti vagy esetenként lágyékhajlatba sugárzó fájdalommal jár, ami mellett vérvizelés is jelentkezhet. Hasi ultrahanggal többnyire igazolható a kő, vagy az általa létrehozott vizeletpangás. A kő méretétől és elhelyezkedésétől függően urológiai kezelés válhat szükségessé (gyógyszeres, sebészeti vagy ún. „kőzúzás”). Előfordulhat, hogy a kövek spontán távoznak a húgycsövön keresztül.
 • Vesemedence gyulladás: A vesemedence gyulladást baktériumok okozzák, a betegség a vesemedence nyálkahártyája és a vese kiválasztórendszerének gyulladásával jár. Két formája van, a magas lázzal és fájdalommal járó akut gyulladás, és a krónikus fertőzés, ami a gyulladás tartós fennállását és a kórokozók állandó jelenlétét jelenti.
 • Nemi úton terjedő betegségek: Ezekkel a betegségekkel többféle szakorvosi rendelésen is foglalkoznak. A bőr- és nemi gyógyászok párok kezelésére is fel vannak készülve, a nőgyógyászok külön a női, míg az urológusok külön a férfi betegek ellátásával foglalkoznak.

Milyen betegeknek ajánljuk az urológiai szakrendelés felkeresését?

Olyan betegeknek, amelyeknek vese, prosztata, here vagy húgyhólyaggal kapcsolatos betegségre utaló panaszai vannak, mint pl. a gyakori vizelési problémák, vesegörcs, stb. Olyan férfiaknak, akiknél a családban már előfordult prosztatarák, 35-40 éves kortól már ajánlott a PSA-vizsgálat (vérvétellel történik) elvégzése, és a prosztatarák korai szűrése, különösen akkor, ha már vannak panaszaik.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni az urológiai szakrendelésen?

Komplex szűrővizsgálatok egy helyen

A Medve Medical Egészségközpontban, Budapest II. kerületében, 32-féle orvosi szakrendelést vehetnek igénybe magánrendeléseinken. Egyes urológiai megbetegedésekhez szűrővizsgálatok, laborvizsgálatok elvégzésére is szükség lehet. A Medve Medical Egészségközpontban a laborvizsgálatoktól kezdve a szűrésekig várakozás nélkül, egyszerűen és gyorsan egy helyen lebonyolíthatóak a szükséges vizsgálatok.

PSA-vizsgálat: a prosztatarák korai diagnosztizálására szolgál, egyetlen vérvétel segítségével, a tumormarkerek kimutatásával. Amennyiben a vizsgálatok indokolják, elvégezzük a prosztata szövettani vizsgálatát is. Amennyiben a vizsgálatok rákos megbetegedéseket igazolnak, a teljes körű onkológiai gondozás során segítséget nyújtunk a betegség leküzdése során az életminőség megőrzésében. A diagnózis felállításához ultrahangvizsgálat is rendelkezésre áll.

Az urológiai magánrendelés szolgáltatásai:

 • urológiai rákszűrés (vese, hólyag, prosztata, here)
 • vizelet citológia, szükség esetén prosztata szövettani vizsgálata, PSA-meghatározás, onkológiai gondozás
 • gyulladásos urológiai betegségek kezelése
 • prosztata megnagyobbodás okozta urológiai panaszok kezelése
 • hasi ultrahang
 • here ultrahang
 • hólyagtükrözés

Hogyan lehet a Medve Medical Egészségközpont Budapest urológiai magánrendelését felkeresni?

Bejelentkezés: hétköznap 8:00-12:00 és 14:00-19:00 között
Személyesen: 1027, Budapest, Medve u. 34-40.
Telefonon: +36-1/213-6986 vagy +36-1/201 2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Mit tegyünk urológiai vizsgálat előtt és hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A vizsgálatra kérjük, hogy telt hólyaggal érkezzen. A rendelésre kérjük, mindig hozza magával korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

20-30 perc.

Hogyan történik az urológiai vizsgálat, a betegek kezelése, gondozása?

A kezelés első lépésében a beteg megismerése a legfontosabb. Az első találkozáskor az urológus szakorvos felméri, hogy a betegnek melyek a panaszai, milyen családi előzményekkel rendelkezik. A fizikális vizsgálat és állapotfelmérés kitér a meglévő és lehetséges szövődményekre is, amennyiben szükséges a szakorvos további vizsgálatokra (pl. laborvizsgálat, ultrahang) tesz javaslatot. A beszélgetés során a beteg és urológus orvosa közösen megbeszélik azokat a kezelési és életmódbeli célokat, amely az életminőség javulásához és a betegség szinten tartásához, vagy az állapot javulásához vezet.

Egyéb kapcsolódó szűrővizsgálatok

Van-e kockázata az urológiai vizsgálatnak, jár-e fájdalommal?

Egy urológiai alapvizsgálat során fizikális vizsgálatot végzünk, amely kiegészülhet különböző laboratóriumi és műszeres vizsgálatokkal (pl. ultrahang).

Alapvetően a vizsgálatok nem járnak fájdalommal, kivéve a prosztatavizsgálatot, amely tapintással a végbél felől történik, és amely bizonyos esetekben, pl. anatómiai adottságoktól függően kellemetlen érzéssel is járhat.

Hogyan előzhetők meg az urológiai betegségek?

Az időben elvégzett urológiai vizsgálat adott esetben életet menthet. A prosztatarák sajnos a férfiak jelentős részét érinti, sokan azonban nem ismerik fel a problémát, amíg nem válik kezelhetetlenül súlyossá. Korai stádiumban a megbetegedés gyógyítható, azonban ez az időszak az esetek többségében teljesen tünetmentes, a megelőzés tehát kulcsfontosságú.

Akárcsak a nőknél a mellrákszűrés, a férfiaknál is ajánlott negyvenéves kor felett évenként részt venni szűrővizsgálatokon, így urológiai vizsgálaton is. Sokan ódzkodnak a prosztatavizsgálattól, szégyenlősség miatt gyakran a panaszok jelentkezésekor sem fordulnak szakorvoshoz. Attól tartanak, kínosan éreznék magukat, ezért gyakran túl későn teszik meg a szükséges lépéseket, pedig a vizsgálat csupán jellegéből adódóan minimális kellemetlenséggel jár és teljesen fájdalommentes.

Hasznos tudnivalók, egészségügyi tanácsok:

 • A prosztata duzzanata esetén semmiképp sem javasolt hosszasan kerékpározni, illetve futni.
 • Prosztataproblémák jelentkezésekor mérsékelni kell a testedzést, ebben az esetben ideális mozgásforma a jóga, a séta és az úszás.
 • A merevedési zavarok 10%-át prosztatabetegségek okozzák.
 • A merevedési zavarok rizikófaktorai megegyeznek a szívinfarktuséval.
 • Nagymértékben emelkedik a szívinfarktus kockázata azoknál, akik három hónapon keresztül merevedési problémákat tapasztalnak.
 • Ügyeljünk a túlzott koffein- és alkoholfogyasztásra!
 • Kerüljük a dohányzást!
 • Igyunk napi 2-3 liter vizet!
 • Pótoljuk a kellő mennyiségű vitaminokat: A-, C- és E-vitamin, réz, cink, szelén, mangán, karotin és az omega-3
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás