A kismamák fogászati kezelése

A terhesség alatt végbemenő különböző hormonális változások hatással vannak a fogínyünk és ezzel az egész fogazatunk állapotára, az íny fokozottabban reagál a lepedékképződésre, hamarabb begyulladhat. Sok helyen terjed az a tévhit, hogy a baba elvonja a kálciumot a fogaktól, és ezért a fogak hamarabb tönkremennek. Ez így tévedés!
Ugyanis a terhességi fogelvesztés hátterében a kezeletlen íny és fogágygyulladás, a helytelen fogápolás és a nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitel a felelős.
A nők a baba tervezése előtt feltétlenül menjenek el fogászati szűrésre! A hiányos, hibás fogazat ugyanis a kismama étkezését, emésztését hátrányosan befolyásolhatja, és ez kihathat a baba egészségére is!
A terhesség során az kismama egész szervezete megváltozik. A szájüregi változások, mint például a nyál összetételének megváltozása vagy a fogak tartószerkezetének finom meglazulása érzékennyé teszi az ínyt a gyulladásra. Alapos szájápolással ez semmilyen problémát nem jelent, elhanyagolt esetben azonban komoly terhességi fogágygyulladás is kialakulhat. Ha a kismama rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre és a fogai megfelelően ápoltak, a kisbaba érkezése, a terhesség állapota fogászati szempontból nem fog váratlan szituációt hozni. Ilyen esetben nincs más dolog, mint hogy továbbra is gondosan és alaposan tisztán kell tartani a fogakat, ha lehet, kicsit sűrűbben, mint azt egyébként tettük.
Nagyon fontos, hogy lehetőleg a terhességi fogágygyulladás kialakulását mindenképp előzze meg a kismama. A terhesség előtt, illetve alatta történő szájhigiéniai kezelésekkel a terhességi fogágygyulladás megelőzhető és gyógyítható. Fontos tudni, hogy a várandóság alatt csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket javasolt elvégeztetni. Nagyobb fogászati beavatkozásokkal, fogpótlások igényével érdemes a Budapest II. kerületében, a Medve Medical Egészségközpontban fogorvosait még a magzat megfoganása előtt felkeresni, és egészséges fogakkal indulni neki a kilenc hónapnak.

Ha ez mégsem sikerül, akkor sem szabad megijedni, mielőbb fogorvoshoz kell fordulni! Ilyenkor felmerülhet az a kérdés, hogy lehet e fogászati érzéstelenítőt kapni a fogászati kezelésekhez a terhesség során? Válasz nagyon egyszerű: természetesen lehet. A legújabb fogászati érzéstelenítők a placentán nem, vagy csak nagyon kis mértékben haladnak át. Ha fájdalom vagy trauma miatt fogászati beavatkozásra van szükség, mihamarabb érdemes fogorvosainkhoz fordulni budapesti Egészségközpontunkba ahol teljes körű felvilágosítást kap a továbbiakról is.