Diabetológia

“Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése.” (Szent-Györgyi Albert)

Mit nyújt a cukorbetegségekkel foglalkozó diabetológiai magánrendelő?

A cukorbetegség kezelése és a szövődmények megelőzése

A cukorbetegség (diabétesz) egyre többeket érintő népbetegség. A cukorbetegséget néma gyilkosnak is nevezik, mivel nem azonnal okoz tüneteket, néha akár évekig is lappangva rongálja szervezetünket. A diabétesz súlyos szövődményekkel is járhat (sajnos néha maga a szövődmény az első tünet!), ezért fontos az időben történő felismerése, cukorbetegség tudatos kiszűrése. Ha már a családban előfordult cukorbetegség, érdemes utána nézni, hogy fennáll-e öröklött hajlam, kialakult-e esetleg cukor anyagcsere zavara? A nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kismamák körében előfordulhat a terhességi cukorbetegségnek tartott szénhidrát anyagcsere zavar, ennek kiszűrése és kezelése rendkívül fontos.

Diabetológus szakorvos a betegség rizikó faktorait felméri, a betegség felfedésére végez vizsgálatokat, valamint a diabetológus irányítja a már diagnosztizált cukorbetegség kezelését: javaslatot tesz a megfelelő diétára, életmódi változtatásokra, beállítja a megfelelő kezelést és időszakosan leméri annak hatásosságát, feltérképezi a diabétesz szövődményeket.

A Medve Medical Egészségközpont diabetológai szakrendelésén az 1. és 2. típusú cukorbetegség kiszűrését, a cukorbetegség szövődményeinek felmérését, a cukorbetegség és szövődményeinek (elhízás, magas vérnyomás, koszorúér szűkület, vese betegség, látás elvesztése, végtagi erek szűkülete, stroke, impotencia, neuropátia) kezelését végezzük el. A társbetegségeket is figyelembe vesszük és szükség szerint szakirányú vizsgálatra irányítjuk a pácienst.

Diabetológia Budapest II. kerületében

A Medve Medical II. kerületi Egészségközpontjában diabetológus szakorvosok segítségével a cukorbetegségben szenvedők nem csak magas színvonalú és szakszerű az orvosi kezelésben részesülnek, hanem a kapott egészségügyi szolgáltatás része a maximális odafigyelés, a türelem is. Az Ön szakorvosa a Medve Medical Egészségközpontban nem csak a legjobb szakmai tudását adja a konzultáció során, hanem azt a szükséges időt is, amely a vizsgálatokhoz, megbeszélésekhez kell ahhoz, hogy valóban javuljon az Ön állapota, sikeres legyen a cukorbetegség terápiája. A cukorbetegség kezelése szoros együttműködést kíván mind az orvos, mind a beteg részéről. A kezelés során a diabetológus szakorvos személyre szabottan, lépésről lépésre alakítja ki a beteggel együtt a legmegfelelőbb kezelést rendszeres személyes és amennyiben szükséges, telefonos konzultációk során. A beteg nincs magára hagyva a problémájával, a magánklinikán szakszerű segítséget kap, legyen szó vércukor szint beállításról, cukorbeteg életmódi, vagy cukorbeteg diétás tanácsokról.

Milyen betegeknek ajánljuk a Medve Medical Egészségközpont diabetológiai szakrendelésének felkeresését?

Cukorbetegségben szenvedőknek, de azoknak is, akiknél bizonyos cukorbetegségi rizikó tényezők állnak fenn: családjában cukorbetegség fordult elő, magas vérnyomás, magas vérzsírok, emelkedett húgysav szint, koszorúér betegség, elhízás, vagy terhességi cukorbetegsége volt megelőzően, hiszen bármelyik tényező jelenléte a felsoroltak közül a cukorbetegség „keresését” indokolja.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni a diabetológiai magánrendelésen?

Komplex szűrővizsgálatok cukorbetegek részére egy helyen

A Medve Medical egy olyan egészségközpont Budapest II. kerületében, ahol 32-féle orvosi szakrendelés vehető igénybe magánrendelés keretében. Mivel a cukorbetegség súlyos szövődményekkel is járhat, a cukorbetegeknek fontos bizonyos vizsgálatokon rendszeresen megjelenni. A Medve Medical Egészségközpontban a laborvizsgálatok és különböző egyéb szakvizsgálatok, szűrések az előjegyzési rendszerünknek köszönhetően várakozás nélkül, egyszerűen és gyorsan, egy helyen lebonyolíthatók.

A cukorbeteg magánrendelés szolgáltatásai:

  • cukorbetegség szűrése
  • cukorbetegség kezelése, rendszeres ellenőrzése, cukorbetegek gondozása
  • a cukorbetegség szövődményeinek felismerése és kezelése
  • folyamatos vércukorszint-mérés egy héten keresztül beültetett szenzorral (megbeszélés, szenzor behelyezés, lelet kiértékelése, kezelési tanácsadás)
  • cukorbeteg diétára és cukorbeteg életmódra vonatkozó tanácsadás
  • javaslat kiadása a háziorvos részére speciális gyógyszerek felírásához
  • gépkocsi vezetői engedélyhez egészségi állapot felmérése és szakvélemény készítése

Hogyan lehet a Medve Medical Egészségközpont diabetológiai magánrendelőt felkeresni?

Bejelentkezés: hétköznap 8:00-12:00 és 14:00-19:00 között
Személyesen: 1027, Budapest, Medve u. 34-40.
Telefonon: +36-1/213-6986 vagy +36-1/201 2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Mit tegyünk diabetológiai vizsgálat előtt?

A cukorbeteg rendelésre kérjük, mindig hozza magával korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit, az Ön által szedett gyógyszerek listáját, otthoni vércukor méréseinek eredményét, esetleg kérdéseinek listáját. A rendelésre nem kell éhgyomorra jönnie, úgy érkezzen, hogy evett, bevette szokásos gyógyszereit (ha ettől el kell térni valamilyen vizsgálat miatt, azt külön jelezni fogjuk).

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A vizsgálat 30-45-60 percet vehet igénybe, attól függően, hogy miért jelentkezik a páciens a rendelésen (első találkozás, kontroll, csak egy igazolás, diétás megbeszélés, stb.), és milyen problémák merülnek fel adott esetben.

Hogyan történik a vizsgálat, a cukorbetegek kezelése, gondozása a Medve Medical Egészségközpont diabetológiai Szakrendelésén?

A kezelés első lépésében a diabetológus számára a beteg komplex megismerése a legfontosabb. Az első találkozáskor a diabetológus felméri a cukorbeteg saját- és családi előzményeit, a beteg mindennapjainak betegséghez köthető részleteit (mi a munkája, milyen a napi elfoglaltsága, mikor étkezik, mit szeret enni, mennyit mozog, vannak e panaszai, mivel kezelik jelenleg és milyen eredménnyel, milyen vizsgálatai történtek, van-e valamilyen gyógyszer allergiája, intoleranciája, hogyan áll betegségéhez, mennyire kész kooperációra). A fizikális vizsgálat és állapot felmérés kitér a meglévő és lehetséges szövődményekre is, amennyiben szükséges, a szakorvos további vizsgálatokra tesz javaslatot. A beszélgetés során a beteg és orvosa közösen megbeszélik azokat a rövid és hosszú távú célokat, amely az anyagcsere állapot és ezáltal az élet minőség javulásához, szövődmények kialakulásának lassításához vezet.

Amennyiben a cukorbetegség frissen diagnosztizált és a páciens még nem rendelkezik megfelelő tudással a betegségről, a cukorbetegség diétájáról, helyes vércukorszint-mérésről, úgy az orvos az összes felmerülő kérdésben segít eligazodni és hasznos tanácsokkal látja el páciensét. A cukorbeteg gondozás rendszeres találkozókat jelent, több órás beteg oktatással jár, ennek során a beteg és orvos közösen alakítja ki a kezelés menetét, kiértékelik a leleteket, megbeszélik az esetleges változtatásokat. A cukorbetegség kezelése során kiemelt szempont a partnerség és bizalom kialakítása, hiszen orvos és betege csak együtt érheti el a kitűzött célokat. A diabetológiai magánrendelőnkben biztosított az a megfelelő idő, türelem és személyre szabott gondoskodás, mely szükséges ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el a cukorbeteg kezelésében (szándékosan nem cukorbetegséget, hanem cukorbeteget írtunk, hiszen nem a betegséget, hanem a pácienst kezeljük teljes komplexitásában).

A cukorbeteg kivizsgálásának menete, beleértve a szűrővizsgálatot is:

   • családi anamnézis felvétele
   • beteganamnézis
   • cukorbetegség rizikótényezők felmérése
   • fizikális vizsgálat
   • EKG, hangvilla, erek vizsgálata
   • laborvizsgálat kielemzése, amely alapján a cukorbetegség kockázata, ill. megléte megállapítható

Van-e kockázata a cukorbeteg vizsgálatnak, jár-e fájdalommal?

A kockázat megegyezik az általános vérvétel kockázatával. A tűszúrás nem nagy fájdalommal jár, inkább kellemetlen. Egyéb vizsgálatok nem járnak invazív beavatkozással.

Hasznos tudnivalók:

   • cukorbeteg diéta: egy dolgot nem ehet, cukrot. Egyebet mindent, csak nem mindegy, hogy abból mennyit és mikor? Ezt kell az orvosával és a dietetikussal megbeszélni. A diéta igazodik a páciens igényeihez, napi tevékenységéhez, energia szükségletéhez, anyagi lehetőségeihez, figyelembe veszi a társbetegségeket, szövődményeket is.
   • cukorbetegség szűrése: éhgyomri vércukor vizsgálat, szükség esetén cukor terhelésnek nevezett vizsgálat, mely vénás vérből történik úgy, hogy a beteg éhomi vérvételt követően 75 g szőlőcukrot vízben feloldva elfogyaszt, majd újabb vénás vérvételek történnek egy és két óra múlva, esetenként sűrűbben, fél óránként. A vizsgálat ideje alatt a páciensnek fizikai nyugalomban kell lennie, üldögél, olvas, nem mehet el (tehát rá kell szánnia 2-2,5 óra időt). A cukor vizsgálattal párhuzamosan esetenként inzulin szintet is meghatározunk.
   • cukorbetegség tünetei lehetnek: fogyás, száj száradás, fáradékonyság, bőrviszketés, vizelet csípés, látászavar, néha remegéssel járó rosszullétek, melyek étkezésre javulnak
   • cukorbetegség szövődményei: érszövődmények alakulhatnak ki, melyek miatt szív és agyi ér betegségek alakulnak ki ( szívinfarktus, koszorúér szűkület, agyi infarktus), nagy ér elzáródások alsó végtagon, fő nyaki ereken, vese károsodás, szemfenéki betegségek melyek akár vaksághoz vezethetnek, idegek károsodhatnak, mely miatt nem csak végtagi károsodás alakulhat ki, hanem belső szervek működése is zavart szenved a rossz beidegzés miatt, összetett mechanizmus révén nem gyógyuló alsó végtagi sebek alakulhatnak ki, akár végtag elvesztéséhez vezetve. Fertőzések könnyebben jönnek létre és nehezebben gyógyíthatók.

Miért válassza a Medve Medical Egészségközpont Budapest diabetológiai magán szakrendelését?

  • Idő! Betegeink megkapják a figyelmet és az időráfordítást, amire szükségük van.
  • Nagy tapasztalattal rendelkezünk a kezelések és páciens oktatások terén.
  • Igyekszünk megtalálni a közös hangot a betegekkel és mindenkivel el tudunk érni bizonyos pozitív eredményt. Betegeink visszajönnek, mert érzik a rájuk irányuló gondos odafigyelést, az intenzív törődést és tőlünk való távozás után sincsenek magukra hagyva.
  • Lépésről lépésre haladva kiderítjük, hogy hol lehet a baj és ott változtatunk, ahol szükséges, amennyiben a páciens is partner ebben.
  • Amennyiben indokolt, diabetológiai telefonos konzultációra is lehetőség nyílik a személyes találkozások közötti időszakban. Ezáltal gyorsabban halad a javulása, mert nem kell eljönnie mindig a rendelésre a gyógyszer beállítási fázisban. Tehát időt takarít meg ezzel és nem kerül pénzébe feltétlenül az orvossal való kommunikáció, ugyanakkor biztonság érzete is fokozódik. Ezáltal azt is megérzi a páciens, hogy a magánrendelés nálunk nem a pénzről szól elsősorban, hanem a gyógyításról, mert fő célunk, hogy Ő mihamarabb gyógyuljon, egyensúlyba kerüljön az állapota.
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás