Milyen tünetekkel, panaszokkal forduljunk kardiológushoz?

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás, zsibbadás a karban, „bizonytalan mellkasi panaszok”
  • Össze- vissza ver a szíve” érzése van, , erős szívdobogás, szívritmuszavar, szapora pulzus, , szédülés,
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás,
  • Eszméletvesztés, megszédülés, gyengeség, fejfájás, pánik, szorongás, fokozott stressz,
  • Már megállapított betegségek, mint magas vagy alacsony vérnyomás, a vérvétel alapján megállapított koleszterin-lipid szint eltérések, pitvarremegés, koszorúér-betegség, szívinfarktus után, szívműtétek után, szívkatéterezés után, szívbillentyű problémák, szívelégtelenség, pacemakeres betegek, rizikószűrés (örökletes betegségek, túlsúly, dohányzás, mozgásszegény életmód).

A legkisebb újonnan fellépő, szokatlan tünet, rendellenesség esetén is ajánlott mielőbb kardiológushoz fordulni, de megelőzés céljából évenkénti szűrővizsgálat javasolt. Ma hazánkban évente 60-70 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben és több mint 30.000 új szívinfarktusos eset történik – ezért rendkívül fontos a megelőzés!

Az ismert rizikófaktorok (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin szint stb.), kezelésével életmód változtatással (testsúlycsökkentés, rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás, stressz mentes élet, dohányzás mellőzése) sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a koszorúér megbetegedését, ill. a szívinfarktust.

Kardiológushoz általában a háziorvos vagy belgyógyász irányítja a betegeket, de ha szükségét érzi, ne késlekedjen, és közvetlenül is minél előbb forduljon hozzánk bizalommal! Panasz esetén keresse fel kardiológia magánrendelésünket Budapesten a II. kerületben!

A kardiológiai vizsgálatok esettől függően kiegészülhetnek más szakorvosi vizsgálatokkal is, így pl. hasi-, ér- és nyaki ultrahanggal, endokrinológiai vagy urológiai vizsgálattal.