Hogyan alakul ki a szürkehályog?

Manapság sajnos egyre kevesebbet törődünk szemünk egészségével. A szemproblémákkal járó kellemetlenségeket sokáig hajlandó elviselni az ember, ugyanakkor azzal kevesen számolnak, hogy hosszútávon akár vakságot is okozhatnak ezek a betegségek. A szürkehályog egyike ezeknek, mely fokozatos látásromlást eredményez, kezeletlenül pedig akár vaksághoz is vezethet. Általában az idősek betegségének tekintik, ugyanakkor már 40-50 éves korban megjelenhet.

A szürkehályog okai

A szemlencse elszürkülését, vagyis a szürkehályog kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Egyértelmű összefüggés van például a cukorbetegség és a szürkehályog kialakulása között, de fiatalabb korban azoknál is előfordulhat, akik túl sok napfénynek vannak kitéve, vagy szegényes az étrendjük. A szürkehályog kialakulása idős korban a szervezet öregedésével, általában annak vízvesztésével függ össze. Bizonyos sérülések, gyulladásos folyamatok, és egyes gyógyszerek tartós szedése miatt is kialakulhat a szürkehályog.

Kerülje el a vakságot, válassza a II. kerületi Medve Medical Egészségközpont szemészeti magánrendelését Budapesten!

A szürkehályog tünetei közé tartozik, hogy a beteg homályosabban lát, akárcsak egy nedves ablakon nézne ki. A fényre is érzékenyebb lehet a szem, emellett pedig a színérzékelésben is zavarok lehetnek, a látásromlás miatt pedig egyre erősebb szemüvegre van szükség. Amennyiben az alábbi tünetek valamelyikét észleli, forduljon a budapesti Medve Medical Egészségközpont szemészorvosaihoz, akik már kezdeti stádiumban felismerhetik a szürkehályogot!

https://maganrendelesbudapest.hu/szakrendeleseink/szemeszet