Reumatikus ízületi gyulladás fogínybetegségek miatt

Fogínyproblémák kísérik gyakran a reumatikus panaszokkal küszködő páciensek tüneteit. Húsz millió ember szenved világszerte reumás arthritis-ben. Ez az autoimmun betegség akkor következik be, amikor a szervezet saját egészséges szöveteit idegen anyagként azonosítja, ezért pusztítani igyekszik azokat.

A közelmúltban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóorvosai 153, 45 és 83 év közötti reumás ízületi gyulladásban szenvedő páciensen végeztek szájüregi vizsgálatokat. Megállapították, hogy fokozott reumatikus szimptómák mellett, gyakoribbak voltak az íny megbetegedései: a betegek 30 százalékát érintette. A fogínybetegségek előfordulása ízületi gyulladásos betegeknél, kétszer gyakoribb volt, mint az átlagnépességben. A kutatók szerint “a reumatoid arthritis és a periodontális megbetegedések összefüggése arra utal, hogy az ínypanaszok a reumás bántalmak betegség-módosító tényezői. A reumás panaszok által érintett lakosság fokozott szájüregi ellenőrzést igényel.”

A szakemberek szerint a fogínybetegségek kezelése, már más szervi megbetegedések – diabétesz, kardiovaszkuláris betegségek – fokozott kontrolljával is összefüggésbe került.