Érelmeszesedés – A láthatatlan gyilkos

A szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint, amely hazánkban ma már népbetegségnek számít. A koleszterin lerakódik a sérült érfalakra, ami az érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét is növeli. Mivel az érelmeszesedésnek nincsenek tünetei, ezért sokszor csak a legvégső fázisban veszik észre, amikor már veszélyesen megnő a szívinfarktus lehetősége. Kardiológus szakorvos segítségével azonban eredményesen szűrhetőek ki a különböző szívbetegségek és az azt előidéző kockázati tényezők is.

Személyiségtől is függ az érelmeszesedés

Kevesen tudják, hogy az életmód, valamint az étrend mellett bizonyos személyiségtípusok is hajlamosabbak lehetnek az érelmeszesedésre. A türelmetlen, agresszív emberek ugyanis általában nem tudják hatékonyan kezelni a stresszt, így annak káros hatásai fokozottabban jelentkeznek náluk. Az érelmeszesedés kialakulásának feltétele az ér sérülése, mivel a koleszterin itt tud megtapadni. Ezért fontos, hogy ereink rugalmasak legyenek, hiszen így kisebb az esélye, hogy a mindennapi működésük során károsodjanak.

C-vitaminnal az érelmeszesedés ellen

Az érelmeszesedés ellen legkönnyebben rendszeres testmozgással és lúgosító étrenddel tehetünk, hiszen a lúgos közeg gátolja szabadgyökök károsító hatását. Az erek épségének megőrzésében szintén fontos szerepet kap a C-vitamin és a Lizin nevű aminosav, mivel elősegítik a kötőszövetek felépülését. Tudósok ugyanis megfigyelték, hogy azoknál az állatoknál, amelyek szervezete képes előállítani C-vitamint, nem fordul elő az érelmeszesedés. Az olyan szívproblémák, mint például a koszorúér betegség, szívritmuszavar mind összefügghetnek a dohányzással, a cukorbetegséggel, valamint az elhízással is.

A Medve Medical Egészségközpont budapesti kardiológiai magánrendelésén komplex szűrővizsgálatokkal, és tapasztalt kardiológusokkal segítjük a különböző szívbetegségek gyógyítását, diagnosztizálását.

https://maganrendelesbudapest.hu/szakrendeleseink/kardiologia