Hogyan készüljünk fel a vérvételre?

A vérvétel előtt legalább 12 órán át éhgyomorra kell maradni. Kávét nem, viszont vizet, üres teát lehet, sőt kell is inni! Fontos: a gyógyszereket reggel be lehet venni!

Hogyan zajlik a vérvétel?

  • Leültetik egy székre, karját szabaddá kell tennie. A felkarját egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók.
  • Arra is kérhetik, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban feltöltődnek.
  • Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Az egyszer használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel, vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért.
  • Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénájából.
  • A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés. A levett vért a laboratóriumban automata készülék vizsgálja.

Fontos! Ha a beteg vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, a vérvétel előtt feltétlenül közölje ezt orvosával.