A reflux betegség (GERD) fül-orr-gégészeti vonatkozásai

A reflux betegség (GERD) fül-orr-gégészeti vonatkozásai

A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) betegség az egyik leggyakrabban előforduló emésztőszervi eltérés. Civilizációs betegségnek is szokták nevezni, mivel megjelenése növekvő tendenciát mutat a jóléti társadalmak polgárainak körében. A jelenségre magyarázatul szolgálhat, hogy a reflux nagyobb eséllyel alakul ki túlsúly, rendszeres dohányzás mellett, rizikófaktort jelent a túlzott alkoholfogyasztás, a szénsavas italok kedvelése, a mozgásszegény, ülő életmód is, illetve a fűszerekben gazdag, zsíros étrend. Bizonyos gyógyszerek hatóanyagai is hajlamosítanak reflux betegségre (egyes értágítók, bizonyos vérnyomáscsökkentők, nyugtatók). A betegség lényege, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, károsítva a nyelőcső falát. A páciensek legjellemzőbb panasza a gyomorégés (ez a szegycsont alsó harmada mögötti meleg, égető érzést jelent), továbbá előfordul tünetként a savas és keserű gyomortartalom feljutása akár egészen a garatig is. További panaszokként megemlítendő a nem szív- és érrendszeri hátterű mellkasi fájdalom, krónikus köhögés, reggeli rekedtség, bűzös lehelet (halitosis), a fogak fokozott romlásra való hajlama. Kevésbé ismert a páciensek körében azonban az a tény, hogy a reflux betegség fül-orr gégészeti problémákhoz is vezethet.

Miért érdemes reflux gyanúja esetén fül -orr -gégészhez fordulni?

Ma már a reflux fül -orr -gégészeti betegség formájában való megjelenésére önálló orvosi kifejezés létezik, ez a: laryngopharyngealis (gége-garati) reflux. Gége garati reflux fennállása esetén a betegek általában más panaszokkal fordulnak orvoshoz. A betegút sokszor úgy alakul, hogy maga a gastorenterologus szakorvos küldi a beteget fül -orr -gégészeti kivizsgálásra. Mivel a reflux tünetei különböző orvosi szakterületeket érinthetnek, nagyon fontos az anamnézis részletes felvétele, és a pácienst kezelő szakorvosok együttműködése. Az anamnézis felvételekor felderítendők a páciensnél jelentkező panaszok körülményei (napszak, testhelyzet, fájdalom, a tünetek jelentkezésének terheléssel való összefüggése). Belgyógyászati reflux legtöbbször más tüneteket produkál, mint a gégészeti reflux betegség. Gégészeti érintettség esetén a legtöbb esetben hiányzik a gyomorégés tünete, viszont gyakori, hogy a betegek torokkaparásra, torokfájásra, gombócérzésre, rekedtségre, köhögésre, megnövekedett garati váladék termelődésére panaszkodnak. A gyomorból visszaáramló savas tartalom akár orrgarat gyulladás kialakulásához is vezethet.

A savas, illetve epés reflux kiváltotta csillómozgás csökkenés és megváltozott nyáktermelésnek köszönhetően kialakulhatnak középfül betegségek, orrmelléküreg elváltozások, garat és gége betegségek. A pontos diagnózishoz, a fizikális vizsgálat mellett, más fül -orr -gégészeti betegségek kizárása végett orrendoszkópiára is szükség lehet. A reflux okozta fül -orr -gégészeti panaszok megszüntetéséhez az alapbetegség kezelése szükséges.