Aspirációs Citológia

Mivel foglalkozik az aspirációs citológia?

A vékonytű aspirációs citológia egy, elsősorban a daganatdiagnosztikában használatos minimálisan invazív beavatkozás. Bármilyen tapintható, vagy ultrahanggal lokalizálható elváltozásból, daganatból lehet mintavételt végezni.

Milyen esetekben ajánljuk?

Bármilyen hosszabb idő óta fennálló duzzanatot érez a fej-nyak tájon, hónaljban, emlőkben, törzsön, lágyéki területen.

Aspirációs citológia Budapest II. kerületében

A Medve Medical II. kerületi Egészségközpontjában aspirációs citológia rendelésünkkel sorban állás nélkül várjuk. Aspirációs vizsgálatok, laborvizsgálatok gyorsan, pontosan 32 szakrendelést nyújtó modern budapesti egészségközpontunkban.

Mikor érdemes aspirációs citológia vizsgálatra elmenni?

Bármilyen hosszabb idő óta fennálló duzzanatot érez a fej-nyak tájon, hónaljban, emlőkben, törzsön, lágyéki területen. Ez különösen fontos, ha súlyvesztéssel, éjszakai izzadással, lázzal, hosszabb ideig fennálló gyengeséggel társul.

Milyen betegeknek ajánljuk a szakrendelés felkeresését?

Általában fül orr gégész, belgyógyász, bőrgyógyász, radiológus kollégák beutalójával, de ha a beteg önvizsgálata során tapintja a fent leírt duzzanatot, közvetlenül is felkeresheti a szakrendelést.

Hogyan lehet a Medve Medical Egészségközpont Budapest aspirációs citológiai magánrendelését felkeresni?

Bejelentkezés: hétköznap 8-12 és 14-19 óra között
Személyesen: 1027, Budapest, Medve u. 34-40. 
Telefonon: +36 1 213 6986, +36 1 201 2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

Az aspirációs citológia rendelésre kérjük, mindig hozza magával korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit, esetleg kérdéseinek listáját! Nem szükséges éhgyomorral érkezni. Amennyiben vérhígítót szed, ezt kérjük jelezze, de nem szükséges a szedését felfüggeszteni a vizsgálat előtt.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Általában 20-25 perc.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat a beteg kórelőzményeinek rövid felmérésével és az esetleges korábbi ultrahangos leletek átnézésévelkezdődik. Ezek után tapintással, vagy ultrahang készülék segítségével lokalizáljuk a vizsgálandó elváltozást, majd a bőrfelszín fertőtlenítése után egy vékony tű segítségével mintát veszünk. A mintavétel kb. 10-15 másodpercig tart, esetenként szükség lehet több szúrásra is.  Az esetleges vérzést enyhe nyomással csillapítjuk, majd rövid megfigyelés után távozhat is a beteg. A következő napokban a duzzanat enyhén növekedhet, elszíneződhet, ez egy természetes reakció. Az esetleges enyhe fájdalmat gyógyszeresen, a duzzanatot jegeléssel lehet csillapítani, de ezekre általában nincs szükség.

 

 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás