Urológia

“A férfinak nincs joga fizikai edzés területén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.”
(Szókratész)

Mit nyújt az urológiai megbetegedésekkel foglalkozó budapesti magánrendelőnk?

Az urológia a vese, a húgyutak, valamint a férfi nemi szervek betegségeivel, elváltozásaival foglalkozik. Az urológia emellett foglalkozik a here, a mellékhere, az ondóvezeték, az ondóhólyag és a prosztata különböző kóros elváltozásaival is. Az urológia ezen kívül foglalkozik az idősödő férfi panaszainak kivizsgálásával, a potenciazavarok okainak felderítésével is.

Urológiai megbetegedések

A férfiak körében gyakran előfordulnak olyan panaszok, tünetek, amelyek gyakran urológiai megbetegedésekre vezethetnek vissza. A prosztata megnagyobbodás okozta gyakori vizelés, és más gyulladásos eredetű prosztataproblémák egyre többeket érintenek. Budapest II. kerületi urológiai magánrendelésünkön panaszok esetén teljes körű kivizsgálást végzünk, amelybe az 50 év feletti férfiaknak ajánlott prosztatarák szűrés is beletartozik.

 • Prosztata megnagyobbodás (BPH): A kor előre haladtával egyre nagyobb valószínűséggel fordul elő a prosztata megnagyobbodása, ami azonban szerencsére jóindulatú elváltozás. Tünetei közé tartoznak a szexuális nehézségek, vizelési problémák, gyakori és nehézkes vizelés az éjszaka folyamán, illetve a hirtelen vizelési inger. A tüneteket az váltja ki, hogy a megnagyobbodott prosztata a húgycsőre, húgyhólyagra nyomást gyakorol, így a vizeletürítés nehézkessé válik, has préssel indul csak be. A hólyag ürülés nem lesz tökéletes a megnagyobbodott prosztata miatt, így rövid időn belül újra vizelési inger léphet fel, ráadásul a részleges ürítés miatt a pangó vizelet fertőzést is okozhat.
 • Prosztatagyulladás: A prosztata megnagyobbodással szemben a prosztatagyulladás bármely korosztályt érintheti, és rendkívül fájdalmas panaszokkal jár. Gyakran égő fájdalom kíséri a vizeletürítést, és a vizelet akár gennyes is lehet, valamint láz is jelentkezhet.
 • Prosztatarák tünetei: Az említett panaszok észlelésekor, illetve deréktáji- és csontfájdalom, megváltozott vizelés és véres vizelet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mivel ezek a rendellenességek mind a prosztatarák tünetei is A betegség kiváltó okai között szerepel a genetikai hajlam és a különböző környezeti tényezők, mint például a szexuális aktivitás mértéke, bizonyos hormonális hatások és a helytelen táplálkozási szokások.

Milyen betegeknek ajánljuk az urológiai szakrendelés felkeresését?

Olyan betegeknek, amelyeknek vese, prosztata, here vagy húgyhólyaggal kapcsolatos betegségre utaló panaszai vannak, mint pl. a gyakori vizelési problémák, vesegörcs, stb. Olyan férfiaknak, akiknél a családban már előfordult prosztatarák, 35-40 éves kortól már ajánlott a PSA-vizsgálat (vérvétellel történik) elvégzése, és a prosztatarák korai szűrése, különösen akkor, ha már vannak panaszaik.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni az urológiai szakrendelésen?

Komplex szűrővizsgálatok egy helyen

A Medve Medical Egészségközpontban, Budapest II. kerületében, 32-féle orvosi szakrendelést vehetnek igénybe magánrendeléseinken. Egyes urológiai megbetegedésekhez szűrővizsgálatok, laborvizsgálatok elvégzésére is szükség lehet. A Medve Medical Egészségközpontban a laborvizsgálatoktól kezdve a szűrésekig várakozás nélkül, egyszerűen és gyorsan egy helyen lebonyolíthatóak a szükséges vizsgálatok.

PSA-vizsgálat: a prosztatarák korai diagnosztizálására szolgál, egyetlen vérvétel segítségével, a tumormarkerek kimutatásával. Amennyiben a vizsgálatok indokolják, elvégezzük a prosztata szövettani vizsgálatát is. Amennyiben a vizsgálatok rákos megbetegedéseket igazolnak, a teljes körű onkológiai gondozás során segítséget nyújtunk a betegség leküzdése során az életminőség megőrzésében. A diagnózis felállításához ultrahangvizsgálat is rendelkezésre áll. Nemcsak felnőttek, hanem gyermekek kezelésével is foglalkozunk. gyermekkori urológiai megbetegedések, elváltozások gyanúja esetén a gyermekek szűrővizsgálatát elvégezzük.

Az urológiai magánrendelés szolgáltatásai:

 • urológiai rákszűrés (vese, hólyag, prosztata, here)
 • vizelet citológia, szükség esetén prosztata szövettani vizsgálata, PSA-meghatározás, onkológiai gondozás
 • gyulladásos urológiai betegségek kezelése
 • prosztata megnagyobbodás okozta urológiai panaszok kezelése
 • gyermek urológia – fejlődési rendellenességek szűrése
 • hasi ultrahang
 • here ultrahang
 • hólyagtükrözés

Hogyan lehet a Medve Medical Egészségközpont Budapest urológiai magánrendelését felkeresni?

Bejelentkezés: hétköznap 8-12 és 14-19 óra között
Személyesen: 1027 Budapest, Medve u. 34-40.
Telefonon: +36-1/213-6986 vagy +36-1/201-2277
E-mailen: info@medvemedical.hu

Mit tegyünk urológiai vizsgálat előtt? Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A vizsgálatra kérjük, hogy telt hólyaggal érkezzen. A rendelésre kérjük, mindig hozza magával korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

20-30 perc.

Hogyan történik az urológiai vizsgálat, a betegek kezelése, gondozása?

A kezelés első lépésében a beteg megismerése a legfontosabb. Az első találkozáskor az urológus szakorvos felméri, hogy a betegnek melyek a panaszai, milyen családi előzményekkel rendelkezik. A fizikális vizsgálat és állapotfelmérés kitér a meglévő és lehetséges szövődményekre is, amennyiben szükséges a szakorvos további vizsgálatokra (pl. laborvizsgálat, ultrahang) tesz javaslatot. A beszélgetés során a beteg és urológus orvosa közösen megbeszélik azokat a kezelési és életmódbeli célokat, amely az életminőség javulásához és a betegség szinten tartásához, vagy az állapot javulásához vezet.

Egyéb kapcsolódó szűrővizsgálatok

Van-e kockázata az urológiai vizsgálatnak, jár-e fájdalommal?

Egy urológiai alapvizsgálat során fizikális vizsgálatot végzünk, amely kiegészülhet különböző laboratóriumi és műszeres vizsgálatokkal (pl. ultrahang).

Alapvetően a vizsgálatok nem járnak fájdalommal, kivéve a prosztatavizsgálatot, amely tapintással a végbél felől történik, és amely bizonyos esetekben, pl. anatómiai adottságoktól függően kellemetlen érzéssel is járhat.

Hogyan előzhetők meg az urológiai betegségek?

Az időben elvégzett urológiai vizsgálat adott esetben életet menthet. A prosztatarák sajnos a férfiak jelentős részét érinti, sokan azonban nem ismerik fel a problémát, amíg nem válik kezelhetetlenül súlyossá. Korai stádiumban a megbetegedés gyógyítható, azonban ez az időszak az esetek többségében teljesen tünetmentes, a megelőzés tehát kulcsfontosságú.

Akárcsak a nőknél a mellrákszűrés, a férfiaknál is ajánlott negyvenéves kor felett évenként részt venni szűrővizsgálatokon, így urológiai vizsgálaton is. Sokan ódzkodnak a prosztatavizsgálattól, szégyenlősség miatt gyakran a panaszok jelentkezésekor sem fordulnak szakorvoshoz. Attól tartanak, kínosan éreznék magukat, ezért gyakran túl későn teszik meg a szükséges lépéseket, pedig a vizsgálat csupán jellegéből adódóan minimális kellemetlenséggel jár és teljesen fájdalommentes.

Hasznos tudnivalók, egészségügyi tanácsok:

 • A prosztata duzzanata esetén semmiképp sem javasolt hosszasan kerékpározni, illetve futni.
 • Prosztataproblémák jelentkezésekor mérsékelni kell a testedzést, ebben az esetben ideális mozgásforma a jóga, a séta és az úszás.
 • A merevedési zavarok 10%-át prosztatabetegségek okozzák.
 • A merevedési zavarok rizikófaktorai megegyeznek a szívinfarktuséval.
 • Nagymértékben emelkedik a szívinfarktus kockázata azoknál, akik három hónapon keresztül merevedési problémákat tapasztalnak.
 • Ügyeljünk a túlzott koffein- és alkoholfogyasztásra!
 • Kerüljük a dohányzást!
 • Igyunk napi 2-3 liter vizet!
 • Pótoljuk a kellő mennyiségű vitaminokat: A-, C- és E-vitamin, réz, cink, szelén, mangán, karotin és az omega-3
Ajándékozzon vizsgálati utalványt!
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás