Fülzsír dugó – Soha ne próbáljuk meg házilag eltávolítani!

A fülzsír dugó kialakulása nyáron gyakoribb, mivel a fülben található verejték és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak illetve a vízzel való érintkezés is jelentős szerepet játszik a kialakulásában. A fülzsír védelmi szerepet tölt be, hiszen megakadályozza hallójáratot a kiszáradástól, felázástól, valamint baktérium- és gombaölő hatású, továbbá a szennyeződések beleragadnak és nem jutnak mélyebbre. A fül normál esetben öntisztuló, a hallójáratban található fülzsír folyamatosan ürül a fülkagyló felé, az állkapocs mozgására, így a fül tisztítására tulajdonképpen nincs is szükség. Probléma akkor adódik, ha a fülzsírképződést valami megzavarja és a zsír felhalmozódva eldugítja a hallójáratot.

Ezt a problémát leggyakrabban mi magunk okozzuk a helytelen fültisztítással. Azért nem ajánlott fültisztító pálcikát használni, mert csak beljebb toljuk a felhalmozódott fülzsír egy részét , a hallójárat csontos szakaszába. Többszöri „tisztogatás ” után kialakul egy tömör zsírdugó, amit ha fürdéskor víz ér megduzzad, és hirtelen teljes süketség alakulhat ki feszítő érzés fülzúgás kíséretében.

Kerülje tehát a fültisztító pálcika, fülgyertya, és a ma oly gyakran reklámozott zsíroldó fülspray használatát, és ha szükségét érzi a fültisztításnak forduljon fül-orr-gégész a Medve Medical fül-orr gégész szakorvosához. A fülzsírdugót a szakrendelőnkben óvatos, szakszerű, fájdalommentes öblítéssel távolítjuk el. Ha visszatérő problémája van a fülzsírral, a rendszeres fülészeti ellenőrzést ajánlunk.

Dr. Görgey Csaba magánrendelésén várjuk Önt Budapesten a 2. kerületben!

https://maganrendelesbudapest.hu/szakrendeleseink/ful-orr-gegeszet