A vízparti nyaralás ne a hallójárat gyulladásról szóljon!

Itt a jó idő, a vakáció, a vízparti nyaralások, a strandra járás ideje. Sokaknak ez öröm, másoknak aggódás, félelem a kellemetlen fülgyulladástól. A gyulladást baktériumok okozzák, melyek szaporodására a felázott bőr kiválóan alkalmas, de fontos megjegyezni, hogy a gyulladás nem a vízben található kórokozóktól alakul ki, hanem a bőrön található baktériumoktól és ezenkívül szerepe van az ekcémás hajlamnak, cukorbetegségnek is.

A természetes vizek kisebb veszélyt jelentenek, inkább uszodákban, strandokon kaphatunk nagyobb eséllyel fülgyulladást. Ennek a víz erős klórozása az oka. A klór fertőtlenítő hatású és megakadályozza ugyan, hogy bizonyos klórokozók elszaporodjanak, de hosszabb vízben tartózkodás esetén ingerli a nyálkahártyát és a hallójáratban található érzékenyebb bőrréteget.

A fülgyulladás erős fájdalommal jelentkezik: különösen érzékeny, ha hozzáérünk a fülünkhöz, a fülkagylóhoz vagy megnyomjuk a fülkagyló előtt található porcot. A fájdalom napokig is tarthat. Ilyen esetben mindig forduljon orvoshoz! A fül-orr-gégész szakorvos ilyenkor a hallójárat alapos kitisztítása után gézcsíkon vagy fülcsepp formájában fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szerekkel kezeli a fület.

A betegség kis odafigyeléssel akár meg is előzhető orvos által felírt speciális fülcseppekkel, vazelines vattával. Ha már volt víztől fülgyulladása, érdemes a strandszezon előtt fülvizsgálatra bejelentkeznie, így biztosan elkerülheti ezt a kellemetlen útitársat!

Nyaralás előtt keresse fel Budapest 2. kerületében Medve Medical fül-orr-gége magánrendelését!